Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Frānsisa Bēkona portreti izsolīti par 42 miljoniem eiro

Divi Frānsisa Bēkona pašportreti, kuri vairākus gadus glabājās privātā kolekcijā, pārdoti par 30 miljoniem Sterliņu mārciņu (42 miljoniem eiro) Sotheby's izsoļu namā Londonā, ziņo BBC.

Kolekcionāra, kuram piederēja darbi Pašportrets (1975) un Trīs pašportreta studijas (1980), pēcteči izlēma mākslas darbus nodot izsolei šī gada sākumā.

Bēkona Pašportrets tika pārdots par 15,3 miljoniem mārciņu (21,5 miljoniem eiro), kamēr triptiha Trīs pašportreta studijas cena sasniedza 14,7 miljonus mārciņu (20,5 miljonus eiro).

Taču mākslinieka Studija pāvestam nespēja sasniegt minimālo noteikto cenu. Tās vērtība bija no 25 līdz 30 miljoniem mārciņu (35 līdz 42 miljoniem eiro). Studija pāvestam ir viena no sešām gleznām ar pāvestiem, kuru Bēkons radīja izstādei Tate muzejā 1961. gadā.

Mūsdienu mākslas izsole vienā naktī ieguva 130,4 miljonu mārciņu (183 miljonu eiro) lielus ieņēmumus. Sotheby's izsoļu nama vecākais starptautiskās mūsdienu mākslas speciālists Olivers Bārkers iepriekš Bēkona pašportretu nokļūšanu izsolē bija aprakstījis kā "diezgan neparastu notikumu". "Mēs zinājām, ka gleznas pastāv, bet nebija ne jausmas, kur tās varētu būt. Pirmo reizi tās redzēt bija kā brīnišķīga atmošanās. Tās ir tik lieliskas."

Bēkons Pašportretu (1975) uzgleznoja savā karjeras virsotnē - laika posmā, kad atguvās no sava mīļākā Džordža Daiera pašnāvības 1971. gadā. Lai gan Bēkons tobrīd bija 65 gadus vecs, darbā viņš sevi ir attēlojis daudz jaunāku. Trīs pašportreta studijas (1980) attēlo viņu ar nodurtām acīm, arvien vairāk vajātu ar domām par nāves neizbēgamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja