Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Galerijā Look! tiks atklāta Heles personālizstāde Spārnu vēdas

Galerijā Look! 15. augustā no plkst. 17.00 līdz 21.00 tiks atklāta Heles personālizstāde Spārnu vēdas, informēja galerijas pārstāvji.

Katra senā pamatiedzīvotāju tauta visā pasaulē ir dziļā saiknē ar dabu un tās ritmiem, esot tās sastāvdaļa jau no senseniem laikiem, dzīvojot nešķiramā harmonijā. Gan pie mums Latvijā, gan citur pasaulē cilvēki ir spējuši saglabāt savu senču gudrību, kurā dabai ir svēta loma, cilvēkam pret to izjūtot dziļu godbijību. Mūsdienu situācija pasaulē apdraud šo kultūru pastāvēšanu, lai gan tām tieši šodien ir liela un aktuāla nozīme, par ko lielākā daļa cilvēku pat neaizdomājas. Senā vieduma, zināšanu un ētikas integrēšana mūsu ikdienā var virzīt mūs uz ilgtspējīgu un skaistu nākotni, radot izpratni, cik svarīgi ir saglabāt līdzsvaru, harmoniju un cieņu pret visu dzīvo, uzsverot tādas vērtības kā pazemība, godīgums un mīlestība.

Vai mēs varam izveidot sabiedrību, kurā senās gudrības un mūsdienu zināšanas varētu pastāvēt līdzās, virzot mūs uz gaišāku nākotni?

Sākot no 2023. gada novembra uzturoties Peru, pētīju un ieguvu zināšanas no vietējām kultūrām, gan Andu kalnos, gan Amazones lietusmežā, kā arī, vēroju un dokumentēju dabas procesus. Trīs mēnešu radoši, izzinošajā darbībā pielietoju, gan no vietējās kultūras iegūtās zināšanas, gan arī savu senču zināšanas, sajūtot daudz kopīga seno tautu dzīvesziņā un saiknē ar dabu.

Uzturoties Amazones lietusmežiem raksturīgā namiņā, izbaudot vienatni ar dabu, tika atrasta grāmata, domubiedrs. To sarakstījis vietējais iedzīvotājs, Rejs S. Saurīns Šapijama, kurš veltījis savu dzīvi, apkopojot Peru Amazones lietusmeža mītus, sapņojot kādreiz tos izdot grāmatā.

Putnu, sienāžu, tamarīnu un daudzu citu džungļu būtņu skaistā skaņu simfonijā atvērta pirmā lappuse. Tā sākas ar autora tēzi: “Manas mājas ir paradīze, kurā cilvēks savijas ar dabu”.

Hele ir starpdisciplināra māksliniece. 2017. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju. 2016. gadā studējusi vizuālo mākslu Barselonā, Escola Massana Centre d'Art i Disseny augstskolā. Piedalījusies grupu mākslas izstādēs, veidojusi personālizstādes un skaņu performances Latvijā un citviet pasaulē. Personālizstādes - North 001 (2018) Tallinas ielā 6; POEM°N (2019) Trondheimā, Norvēģijā, Akron Gallery; I Will Meet You At The River (2020) Valgas kapelā, Igaunijā; 127 gadi mūžības, (2020) Rīgā, TJZK; In Flux (2022) M/Gallery, Rīgā. 2021. gadā kurējusi grupas izstādi, laikmetīgās mākslas galerijā PAiR. 2022. gadā Hele piedalījās Rīgas Fotogrāfijas biennāles grupas izstādē Utopijas ar diviem projektiem - 127 gadi mūžības (2020) un 299 912 km/s (2022). 2024. gadā Heles rokām austais gobelēns Es tevi satikšu pie upes iekļauts Eiropas Gobelēnu Foruma ceļojošajā triennāles izstādē ARTAPESTRY7.

Mākslas radīšanas procesā Heli iedvesmo daba un nemateriālā pasaule. Vērojot un pētot procesus dabā, radošajā procesā autorei patīk izvēlēties atsevišķus elementus, veidot jaunas konstrukcijas - skatīties uz dabu kā veselumu, kas savieno vairākas pasaules - realitātes, kas nav materiālas un saskatāmas. Darbos bieži vien simboliski akcentējot vērtības, dabas un seno kultūru saglabāšanu un aizsardzību; mikro un makro elementu savstarpējās attiecības kosmosā. Procesā apskatot katru tēmu no dažādiem aspektiem - filozofiskā, mitoloģiskā, zinātniskā, utt. Kā dabas procesu vērošanā, tā arī darbu realizēšanā māksliniecei ļoti svarīgs pats radīšanas meditatīvais process. Kas it īpaši izpaužas aušanā, kas jau no senseniem laikiem nes sevī simbolisku nozīmi.

Izstāde būs apskatāma no 15. augusta līdz 7. septembrim galerijā Lokk! (Ģertrūdes iela 62A).

Darbalaiks: 13.00-19.00 no otrdienas līdz piektdienai, sestdienās 13.00-17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja