Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ignorance var maksāt brīvību

Piedodiet, šis blogs atkal būs par Krieviju. Šķiet visi vdienas blogeri (emuāristi, ja kādam tīk) pēdējās dienās raksta par Krieviju vien. Jā, tam ir iemesls, jo tas, kas notiek Krievijā ietekmē mūs vairāk nekā mums pašiem šķiet. Mēs šeit Latvijā varam nelikties ne zinis par Krievijas iekšpolitiku un cerēt uz labām kaimiņattiecībām ar šo lielo valsti, bet tas nav tik vienkārši.

Es domāju visi saprātīgi un kritiski domājoši cilvēki Latvijā spēja atšķirt „pelavas no graudiem“ jeb spēja aiz stāsta par „saplīsušo kaseti“ ieraudzīt brutālu kaimiņvalsts vēstniecības un mūsu valsts ierēdņu spiedienu uz „sabiedrisko mediju“ (pēdiņās, jo vai medijs var būt sabiedrisks, ja lokas visos politiskajos vējos?). Tāpat mums visiem vajadzētu saprast, ka sirsnīga draudzība ar Putina Krievju nav iespējama, pat par spīti Abrenes atdošanai un robežlīguma parakstīšanai. Putina Krievija ir atdzimstoša impērija, kuras mērķis nav kaimiņvalstu interešu ievērošana, bet gan to pakļaušana savai ietekmei. Jautājums, kas gan tā dzen Latvijas politiķus krist šīs atklāti autoritārās sistēmas apkampienos? Iespējams, kādam te ļoti gribas kļūt par otru Šrēderu, kuram kā lēnis tiktu iedalīta kāda Krievijas gāzes krātuvīte Latvijas dienvidos.

Krievija kļūst bīstama nevien tādēļ, ka tā jau visai atklāti ir autoritāra valsts, bet gan tādēļ, ka šīs valsts diplomātiem šķiet normāli mēģināt ietekmēt citas valsts medijus, lai aizstāvētu savu diktatorisko līderi. Putina filmas „kasetes saplīšana“, iespējams, ir tikai pirmais solis. Nākošais varētu būt lūgums varētu būt raidīt sabiedriskajiem medijiem tikai pozitīvas ziņas Krieviju vai arī lūgums Latvijas politiķiem, ja viņi grib dabūt gāzi „pa velti“, apstiprināt šo vai citu valdību, kas būtu izdevīgāka Krievijas interesēm. „Mazā pirkstiņa“ atdošana tik nenozīmīgā jautājumā kā filma par Putinu var kalpot par sākumu visas rokas paņemšanai, jo kā atceramies, 1939.gadā Latvijā PSRS izveidoja vien „tikai“ savas militārās bāzes, kas patiesībā bija pirmais solis Latvijas okupācijai.

Protams, šodien lielie Ārlietu ministrijas, NRTP un LTV kritiķi var atslābt, jo „saplīsusī“ filma ir „sataisīta“ un jau šovakar to varēs vērot visi, kas to vēlējās sestdien, bet šeit jau īsti nav runa par filmas skatīšanos. Putina filmas atcelšana LTV ēterā sestdien ir tādas attieksmes demonstrācija, kas izriet no kaimiņvalsts tikumiem, kur dauzīt ar gumijas stekiem opozīcijas demonstrantus ir labi, kur izmest no TV ekrāna nevēlamus žurnālistus nav nekāda problēma, kur nogalināt savus oponentus kāpņu telpās ir gandrīz vai labais tonis. Jautājums, vai mēs patiešām šos spēles noteikumus pieņemam? Nē, nedrīkst mierīgi noskatīties uz Krievijā notiekošo un klusēt kā to sestdien izdarīja LTV, jo ja mēs šādās situācijās klusēsim, tiem, kas Putina Krievijas uzvedības kodeksu iemieso dzīvē šķitīs, ka arī mēs šim „Putina sistēmas“ kodeksam esam gatavi pakļauties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja