Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Iļja un Emīlija Kabakovi. Maskavas retrospekcija

"Garage Art Gallery" Maskavā no 18.septembra skatāma izstāde "Iļja un Emīlija Kabakovi. Maskavas Retrospekcija. Alternatīvā mākslas vēsture un citi projekti".

Romāna Abramoviča draudzene Daša Žukova, kas ar laikmetīgo mākslu sākusi aizrauties salīdzinoši nesen, spējusi sacelt īstenu vētru. 17. septembrī viņas jaunizveidotajā laikmetīgās kultūras centrā Maskavā, kas izvietojies kādreizējā 8500 kvadrātmetru lielajā 1927. gadā uzbūvētajā autobusu depo līdzās Olimpiskajam stadionam, kura arhitekts ir konstruktīvists Konstantīns Meļņikovs, tika atklāta Iļjas un Emīlijas Kabakovu darbu izstāde. Pati divdesmit sešus gadus vecā centra direktore apgalvo, ka nolēmusi veidot Rietumu mākslas dialogu ar Krievijas auditoriju. "Mēs ceram šeit sastapt visdažādākos cilvēkus. Arī tādus, kuri par laikmetīgo mākslu nezina neko." To, ka viņa strauji kļuvusi par nozīmīgu personu laikmetīgās mākslas ainā, apliecina tādu personu kā Larija Gagoziena, Fransuā Pino (2009. gada sākumā "Garāžā" notiks viņa laikmetīgās mākslas kolekcijas izstāde), Hansa Ulriha Obrista atzinīgie komentāri, kas veltīti Dašai Žukovai un viņas projektam. Centra darbību konsultēšot starptautiska komanda, kura biedru vidū atrodams arī "Tate Gallery" direktora Nikolasa Serotas vārds. Žukova pati pēdējā laikā esot arī biežs viesis slavenu mākslinieku darbnīcās.
Ekspozīcija, kas publikai būs pieejama no 18. septembra, ir apjomīgās mākslinieku Kabakovu retrospekcijas sastāvdaļa. Puškina Tēlotājmākslas muzejā būs skatāma īpaši šai vietai radītā instalācija Vārti, kurā ietilpst objekti, glezniecība un zīmējumi; "Garāžā" tiks eksponēts Vīnes mākslas muzeja notikušajai izstādei radītais objekts "Sarkanais vagons" un instalācija "Alternatīvā mākslas vēsture"; Vinzavodā demonstrēs tādus projektus kā "Mušu dzīve", "Tenisa spēle" un slavenās 1992. gadā "Kaseles documenta" vajadzībām radītās instalācijas "Tualete" precīzu kopiju.

Grandiozā projekta vadītājs ir slavenais krievu kurators Josifs Bakšteins, kas Iļju Kabakovu uzskata par pēdējo dzīvo dižo krievu mākslinieku. "Līdz ar Solžeņicina nāvi beidzies dižo laikmets. Tagad mums nav dižu rakstnieku, dzejnieku, mākslinieku. Mums ir dārgas un labi pārdodamas zvaigznes, taču atšķirība ir acīmredzama. Zvaigznes uztaisa, bet par dižajiem piedzimst. Kontaktējot ar Kabakovu saproti, ka šis cilvēks, gluži tāpat kā Josifs Brodskis, ar pasauli ir uz "tu"."

Iļja kabakovs ir slavenākais un dārgākais krievu mākslinieks. Projekts Maskavā kopumā izmaksājis 3 miljonus dolāru. Aptuveni 250 000 tam piešķīrusi Krievijas Federācijas Kultūras ministrija, 300 000 kompānija "АртМедиа Групп", bet visus pārējos izdevumus sedzis fonds "Iris", kura īpašniece ir Daša Žukova.

Raksts tapis sadarbībā ar: ANOTHERTRAVELGUIDE.COM

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja