Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Izšķērdības nodoklis 42 miljonu apmērā

Dienās pirms referenduma par pensijām visi bija vienoti uzskatos, ka nav jāiejaucas tajās labajās lietās, kas minētas pensiju likumā. Proti, apsveicamas ir iemaksas otrajā un trešajā pensiju līmenī, jo tās ļaus saņemt pensiju, kas ir nevis 40 procenti no darba samaksas, kā tas ir šobrīd, bet gan 70 procentus, kā tas pieņemts labklājības valstīs.

Šodien Saeima no šīs normas atteicās. Atteicās no lielākas sociālo iemaksu novirzīšanas pensiju fondos un nolēma tās tērēt nākamā gada pamatbudžeta caurumu lāpīšanai. Un tas, manuprāt, ir nepareizi.

Kādi ir valdības argumenti? Neesot nekādas vajadzības tagad otrajam līmenim novirzīto līdzekļu apjomu no 8% celt uz 9%. Šāds Saeimas lēmums došot labumu gan budžetam, gan sabiedrībai. Pirmais pensiju līmenis saņems papildu līdzekļus no iekasētā sociālā nodokļa. Līdz ar to būs vieglāk indeksēt pensijas. Savukārt darbinieki arī neko nezaudēs, jo pirmajā pensiju līmenī ieskaitītā sociālā nodokļa daļa tiek indeksēta, kad vēlāk, aizejot pensijā, tiks veikts pensijas aprēķins. Tā kā otrā līmeņa plāni pašlaik uzrāda ļoti sliktus rezultātus, tas nozīme, ka šī papildus pirmajam līmenim novirzītā nauda dos lielāku pensiju vecumdienās nekā, ja tā tiktu novirzīta otrajam līmenim.

Aplūkojot nākamā gada budžeta projektu, varam konstatēt, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu kopsumma pieaugs par 233 miljoniem latu. Šīsdienas Saeimas balsojums tiem cilvēkiem, kuru otrā līmeņa pensiju uzkrājumi nākamgad būtu papildināti ar 42 miljoniem latu, šo summu ir atņēmis. Vai tas ir palīdzējis pensionāriem? Nē, jo sociālo iemaksu pieaugums ir pietiekams pensiju indeksācijai. Tas ir pietiekams pat to ierosinājumu izpildei, par kuriem notika balsojums referendumā. Minimālās pensijas paaugstināšanai līdz iztikas minimumam būtu vajadzīgi 87 miljoni latu, savukārt, kā redzams budžeta prognozē, vismaz 220 miljoni latu no sociālajām iemaksām nākamgad tiks novirzīti valsts pārvaldes izšķērdības finansēšanai.

Šobrīd izteikt jebkādus pieņēmumus par to, ka pensiju plāni nākamgad un visus turpmākos gadus nebūs ienesīgi, ir vienkārši spekulatīvi. Ja visas Eiropas valstu valdības tā domātu, tad mēs varētu sagaidīt, ka tās rīkotos līdzīgi Latvijas valdībai. Pagaidām gan Latvija savos lēmumos ir unikāla un vientuļa.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja