Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstāde Academia noslēgsies ar performanci Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties

17. novembrī plkst. 15.30 Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades izstādes Academia noslēguma vakarā izstāžu zālē Arsenāls norisināsies tēlnieces Ances Vilnītes un fotogrāfes Elīnas Semanes performance Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties, informēja performances rīkotājas.

Notikums svinīgi atzīmēs skandalozās izstādes un jauno mākslinieču projekta Kā kļūt slavenam?  noslēgumu. Performances pamatā ir izstādē aplūkojamā A. Vilnītes skulptūra un  instalācija Labdien, es esmu slavenā tēlniece Ance Vilnīte! par mākslinieka apsēstību ar sevi, lielajiem sapņiem un izmisīgu vēlmi kļūt slavenam.

Kā sociāls eksperiments par dažādiem veidiem, kā šos sapņus piepildīt, LMA simtgades izstādes atklāšanas vakarā 19. septembrī notika performance – pasaules mākslas ainā ne būt ne jauna vai skandaloza provokācija, ko iedziļinoties varētu tulkot arī kā mākslinieka radošā procesa krīzes un laikmeta atspoguļojumu. Tikai trīs minūšu garais video, kurā abas mākslinieces no kaislīgas skūpstīšanās pāriet autores mākslas darba iznīcināšanā sasniedzis vairāk nekā 160`000 skatījumu, šausminot cilvēkus pat kaimiņvalstu medijos. Notikušais rezultējies skaudrās atziņās par sabiedrības interesi mākslā, problēmām cilvēku komunikācijā, kā arī mākslas nozīmi medijos.

Kaut arī skaidrs, ka šādā veidā gūtā “slava” un uzmanība ir tikai rotaļīga spēle par tēmu “kā kļūt atpazīstamam un tikt uzaicinātam uz interviju? Tas ir pavisam viegli – atšķirsies vienīgi, par ko tiek runāts”, jaunās mākslinieces gaidāmajā performancē  vēlas uzzināt,  vai ar šādu “ziņu izsūtīšanu kosmosā”  ir iespējams arī gūt reālu atzinību, izstādē aplūkojamā mākslas darba afirmāciju par slavena mākslinieka titulu paceļot jaunā līmenī.  “Cilvēki rakstīja, ka līdz mākslinieču titulam mums ir kā līdz Mēnesim. Ļoti bieži izskanējis arī viedoklis par fekāliju būšanu tuvāk mākslai, kā tam, ko radām mēs. Tādēļ šo laiku esam pavadījušas aktīvi mācoties no sabiedrības vēlmēm un atziņām par mākslu, un ceram vairs nelikt Jums vilties,” smejoties skaidro Ance Vilnīte.

Mākslinieces uz performanci aicina ierasties laikus un ar dāvanām.

Ance Vilnīte (1997) šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības katedras bakalaura studiju programmas 2. kursā. Jaunā māksliniece, sevi raksturojot, varētu stāstīt kaut ko par apmaiņas programmām Portugālē, Itālijā un Grieķijā, un joku, ka pirmā CV ierakstītā dalība grupu izstādē ir Eiropas parlamentā 11 gadu vecumā, taču saprot, ka reālas atzinības vērtie notikumi un tituli vēl ir tikai priekšā. Šovasar Ance Vilnīte kopā ar tēlnieku Aigaru Bikši, Oto H. Ozoliņu un Robertu Bāliņu piedalījās MVT Vasaras mājas projektā ar  izstādi Samaltie. Ance Vilnīte piedalījusies vairākās pašmāju un starptautiskās grupu izstādēs, tai skaitā starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē ArtVilnius 2019.  Ances Vilnītes darbi jau atrodas privātkolekcijās arī Francijā un Lietuvā.

Elīna Semane (1991) ir apguvusi analogo melnbalto fotogrāfiju pie Andreja Granta un laikmetīgo autorfotogrāfiju ISSP skolā un šobrīd studē Vizuālo komunikāciju maģistra studiju programmā Latvijas Mākslas akadēmijā. Šogad Rīgas fotomēneša laikā bija skatāma mākslinieces personālizstāde Laiks dzīvot, laiks at*isties. Šobrīd Elīna Semane ir viena no māksliniecēm, kas reprezentē Latviju laikmetīgās mākslas JCE Biennālē un viņas darbs ir eksponēts Parīzes piepilsētas Monrūžas galerijā, izstādē, kas vēlāk būs apskatāma vēl sešās Eiropas valstīs.

 

 

Top komentāri

Angors
A
Feini!
Joks, tikai joks
J
Ja tā Čikse mazāk rītu, varbūt tā bilde, kur viņas skūpstās, būtu skatāma. Bet līdz brīdim, kad viņa nebeigs stūķēt maķīšus un nesāks taisīt pietupienus, šis viss izskatīsies pēc lēta maukmurga, ne mākslas. Mākslas akadēmijā vispār ir deģenerējusies. Kā var ko šādu slavināt pasaulei? Vai tiešām viss, ar ko var izcelties mākslas jomā, ir ažiotāža, ne talants un meistardarbi? Kauns pasniedzējiem. Viņi ir mūsu valsts kultūras šūpuļa kultivatori. Visi noteikti tik purina galvas un piekrīt 'Ak jā, šis ekstravaganti, šitā var arī mans 2gadīgais bērns, cep augšā, bet lai nav pārāk smuki'. Nožēlojami. Neticat? Aizejiet uz šīm laikmetīgās mākslas izstādēm. Aizejiet uz skatēm, kas notiek akadēmijā divas reizes gadā. Murgs.
VVZ
V
Pretīgāku bildi ielikt nevarējāt? Piemēram, kur zilie nodarbojas ar anālo? Deģenerāti...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja