Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Jaunas dizaina šķautnes. Programmas Vārds dizainam jaunā sezona izcels jaunos talantus

Ar pasākumu Dizaina sarunas. Jaunie dizainā šīs nedēļas vidū Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tika atklāta neformālās izglītības programmas Vārds dizainam vienpadsmitā sezona

Šajā prezentāciju vakarā piedalījās vienpadsmit Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studenti un nesenie absolventi, kas stāstīja par saviem projektiem un kuru idejas vērtēja nozares eksperti un skatītāji.

 

Mākslas terapija

"Es joprojām dzīvoju sava projekta raisītajās sajūtās," sarunā ar laikrakstu Diena saka jaunā dizainere, skatītāju balsojuma uzvarētāja Līva Ejuba par savu modes kolekciju ar nosaukumu Iļģuciems#, kas ir īstenota kopā ar Iļģuciema cietuma ieslodzītajām un apliecina, ka māksla var būt kā terapija visām iesaistītajām pusēm. Jaunā dizainere atklāj, ka šīs modes kolekcijas idejas saknes ir meklējamas viņas ģimenē.

"Kad es biju maza, mans vectēvs bija cietumā un katru dzimšanas dienu sūtīja apsveikuma kartītes ar saviem zīmējumiem un dzejoļiem. Visticamāk, ka mani tajā laikā vairāk interesēja lelles un citas rotaļlietas," aizdomājas Līva Ejuba. Jau pieaugušā vecumā viņa ir šķirstījusi ģimenes albumu un atradusi tajā šīs mammas saglabātās apsveikuma kartītes, uz kurām viņa ir paraudzījusies jau citādāk nekā bērnībā.

"Vectēva vairs nav, nav vairs, kam pajautāt, kā tas bija – nebūt uz manu bērnudārza izlaidumu –, kā tas bija – iznākt no cietuma un redzēt, ka esmu izaugusi. Man viņš bija svešinieks. Man viņš bija jāiepazīst no jauna," teic jaunā dizainere. Kā ir būt mammai bez bērna blakus? Šo jautājumu viņa ir uzdevusi četrām ieslodzītajām: Irēnai, Kristīnei, Kitijai un Svetlanai, kuras ir piekritušas sarunai un iesaistījušās modes kolekcijas tapšanā.

Drīzumā ir gaidāma dokumentālā īsfilma par šī projekta realizēšanu. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi Instagram kontā @liva.ejuba.design. "Es nevaru radīt mēteli vai jebkuru citu apģērba gabalu kā funkciju, manas modes kolekcijas ir par stāstu stāstīšanu," akcentē Līva Ejuba. Iepriekš viņa ir īstenojusi projektu par savu otru vectēvu, kurš ir bijis mežsargs un rakstījis dienasgrāmatu, ko viņa lasījusi un iedvesmojusies.

 

Dizains kopienai

Programmas Vārds dizainam jaunā sezona sola izcelt jaunos talantus dizainā, tāpat tiks apskatīta dizaina nozīme un jēga kopienu vidū. Atsevišķs pasākums būs veltīts tēmai Nostalģijas dizains, kurā varēs iepazīt pēdējos gados realizētos projektus, kas raduši iedvesmu Latvijas dizaina un dekoratīvās mākslas vēsturē. Paralēli Dizaina sarunām no septembra līdz decembrim norisināsies Domnīca pedagogiem un darbnīcas dažādām auditorijām.

"Ik gadu ir aizraujoši un reizē izaicinoši atrast jaunas dizaina šķautnes, par ko rīkot pasākumus un veicināt daudzveidīgu sadarbību ar Latvijas Dizaina kopienu, piepildot programmas virsuzdevumu – attīstīt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju kā vienojošu un izglītojošu platformu mūsu dizaina ekosistēmā," uzsver projekta vadītāja Kortnija Māra Gurtlava.

25. septembrī plkst. 18 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks nākamās Dizaina sarunas par tēmu Dizains kopienai, aplūkojot projektus un iniciatīvas, kas vērstas uz kādas kopienas iekļaušanu vai labbūtību. Lekciju vakarā par savu darbību un pieredzi runās dizaineri Artūrs Meļņiks, Rūta Jumīte un Jānis Ķīnasts.

Dalība visos programmas Vārds dizainam pasākumos ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.
Vairāk: lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja