Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jezdakovas spriedumi par nodokļiem varētu būt smieklīgi, ja nebūtu tik traģiski

Ik jauna diena nāk ar jauniem pārsteigumiem.

Vēl aizvakar – Latvijas valdības un Konkurences padomes politikas rezultāts –„Ryanair” lēmums atvērt bāzi Lietuvā, garām palaistas 140 miljonu investīcijas un vismaz tūkstotis darbavietu.

Vakar – Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta pagaidu vadītājas Nelijas Jezdakovas spriedumi par PVN likmes samazināšanu tūrisma nozarei.

Reti gadījies lasīt tik augstas amatpersonas tik ļoti nekompetentus izteikumus. Citēju: „Ja sabiedrība uzskata, ka visiem nodokļu maksātājiem būtu jāuztur viesnīcas un pārējā tūrisma nozare, – uz priekšu!”

Cienījamā Jezdakovas kundze! Viesnīcas uztur tūristi, nevis nodokļu maksātāji. Tūrisms ir simtprocentīga bezatlikumu eksporta nozare. Nauda, ko Latvijas viesi vārda tiešā nozīmē atved, izvelk no maciņa un atstāj Latvijā. Restorānos, taksometros, veikalos, kultūras un izklaides iestādēs, katru reizi maksājot nu jau vairs ne samazināto, bet pilno 21% PVN likmi.

Ir skumji (bet ne vairs pārsteidzoši) redzēt, ka ne vien pašreizējā Latvijas valdība, bet pat VID augstākā persona nav spējīgi aptvert ekonomikas kopsakarības un skatīties ārpus šaura paragrāfu rāmja. Viesnīcu un ēdināšanas nozarē pēdējā gada laikā darbu zaudējuši vismaz 10 000 darbinieku. Šie atlaistie cilvēki noslogo sociālo budžetu un saņem bezdarbnieku pabalstus. Ja tūristi nebrauc uz Latviju, tad valstij nav nedz 21%, nedz 10%.

Jezdakovas kundze saka: „Samazinot nodokli, cenas nekritīsies.” Nezināju, ka Latvijā vēl kāds ir no Marsa. Vai VID vadītāja nav pamanījusi, ka jau tagad viesnīcu un ēdināšanas nozarē cenas sarukušas par trešdaļu? Bet nevar mūžīgi nolaist cenas, saņemt lielāku nodokli un ciest zaudējumus.

Repšes valdības laikā, apspriežot 2003. gada budžetu, es panācu uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) samazinājumu no 25 uz 15%. Arī toreiz Finanšu ministrija toreizējā finanšu ministra Valda Dombrovska vadībā kliedza: „Ko jūs darāt, budžetā nebūs naudas!” Rezultāts – ieņēmumi no UIN pieauga četras (!) reizes.

Valsts vārdzināšana, apzināta rīcība, lai budžetā ienāktu iespējami mazāk naudas, – vai tā ir kāda vispārīga valdības un ierēdniecības sērga, slepena stratēģija vai vienkāršs stulbums? Konkurences padome vakar paziņo: izvēloties Lietuvu, „Ryanair” ir bijuši nepateicīgi. Nepateicīgi! Globālas kompānijas neinvestē miljonus, pateicības jūtu vadītas. Tām nepieciešama prognozējama vide, tās nevar mūžīgi sēdēt uz koferiem, gaidot kārtējo tiesas lēmumu.

Savā 12 gadus ilgajā politiķa karjerā esmu pieredzējis daudz ko, bet, skatoties uz valdības un ierēdniecības pēdējā gada lēmumiem, pat man gandrīz ik dienas nākas pārvērtēt savus priekšstatus par to, cik ļoti populisma vārdā iespējams kaitēt savai valstij.

Patiesā cieņā un novēlot apskaidrību –

Ainārs Šlesers

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja