Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kādi būs SVF nosacījumi?

Šonedēļ valdība uzsāka sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par aizņēmumu Latvijas ekonomikas un finanšu sistēmas stabilizācijai. Vēl pagājušajā nedēļā valdības pārstāvji apgalvoja, ka negrasās ņemt aizņēmumu no SVF. Tagad I.Godmanis un A.Slakteris apgalvo, ka sarunas tiekot vestas tikai lai būtu "zināma drošības rezerve".

Ja jau situācija nav steidzama, tad nav skaidrs, kāpēc SVF valde ir uzsākusi paātrinātas procedūras lūguma izskatīšanai? Diemžēl situācija nav tik rožaina, kā valdība cenšas iestāstīt sabiedrībai. SVF ir izveidota kā institūcija, pie kuras pēc aizņēmumiem var vērsties finansiālās grūtībās nonākušas valstis. Faktiski pie SVF vēršas valstis, kurām citur vairs naudu nepiešķir, ne velti SVF sauc par "pēdējās instances aizdevēju". Nesen SVF aizdevumus ir lūgušas Islande, Ungārija un Ukraina, kuru ekonomiskās grūtības ir plaši atspoguļotas arī Latvijas medijos. Šajā sakarā būtu nepieciešami paskaidrojumi no valdības, kas pēkšņi mainījies Latvijas finanšu un ekonomikas jomās un licis valdībai mainīt savu vēl pavisam nesen pausto pozīciju, ka SVF aizdevumi Latvijai nav nepieciešami? Vai valdības iespējas aizņemties ārējā un iekšējā tirgū ir pilnībā izsmeltas, ka jāvēršas pie pēdējās instances SVF? Cik lielu summu un kādiem mērķiem valdība plāno aizņemties? Lai varētu aizņemties naudu no SVF, valdībai ar to ir jānoslēdz vienošanās, kas paredz pasākumus makroekonomiskās stabilitātes un budžeta disciplīnas nodrošināšanai. Tas arī saprotams, jo SVF, aizdodot naudu grūtībās nonākušām valstīm, grib kaut kādu drošību, ka šo naudu saņems atpakaļ. Diemžēl SVF nosacījumi var ietvert arī pasākumus sociālās jomas izdevumu samazināšanai. Tādējādi būtu svarīgi dzirdēt no valdības, kādi ir SVF nosacījumi, it īpaši sociālajā, un vai valdība tiem piekrīt. Interesanti, ka vēl pirms pāris nedēļām Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns (TP) publiski pauda viedokli, ka aizņemšanās SVF Latvijai būtu "ārkārtīgi nevēlama", un ka "būtībā valsts tiktu pakļauta šīs organizācijas diktātam, piemēram, varētu tikt samazinātas algas un pensijas".Diemžēl pašlaik Latvija virzās pa šo "ārkārtīgi nevēlamo" scenāriju un jāsecina, ka valdības finansiālā situācija ir ievērojami sliktāka, nekā valdība to publiski apgalvo. Valdības pretrunīgie un nemitīgi mainīgie apgalvojumi par valsts finansiālo situāciju tikai veicina nervozitāti sabiedrībā un veicina dažādu baumu izplatību. Uzskatu, ka valdībai ir pēdējais laiks runāt skaidru valodu par finansiālo situāciju, lai cik tā nepatīkama arī nebūtu, un jānoformulē skaidrs rīcības plāns, citādi valstij draud nonākšana finansiālas panikas situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja