Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Karstumā kā mīkla viņu sapņi rūgst. Mākslinieces Ievas Kraules-Kūnas izstāde Hot Babas

No piektdienas, 13. decembra, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā ir aplūkojama mākslinieces Ievas Kraules-Kūnas personālizstāde ar asprātīgo nosaukumu Hot Babas.

"Viss sākās ar to, ka pirms kāda laika es izlasīju rakstu par skrāpējumiem Creswell Crags alu sienās (Lielbritānijā), kuros tika pamanītas simtiem aizsargzīmju pret raganām," par savas jaunās izstādes iedvesmas avotu stāsta māksliniece un piebilst, ka līdz mūsdienām nav saglabājušās liecības par to, kas ir izraisījis šādas kolektīvās bažas tik vērienīgā apjomā.

Kāds tam bija pamats? Ko cilvēki domāja? Ieva Kraule-Kūna atzīst, ka viņu vienmēr ir aizrāvušas okultas tēmas. "Nevis tāpēc, ka es ticētu pārdabiskiem spēkiem un parādībām, bet tāpēc, ka mani ir saistījuši stāsti par tām kā interesanti fikciju paraugi un kā cilvēki tos izmanto, lai biedētu bērnus un pakļautu mazāk izglītotus cilvēkus," akcentē māksliniece, kura šoreiz ir pievērsusies padziļinātai raganu izpētei un galarezultātā ir nonākusi līdz tēmai par to, ko nozīmē būt sievietei sabiedrībā un sievietei ārpus sabiedrības noteiktajām normām.

Tieši tas bieži vien ir bijis iegansts raganas "titula" piešķiršanai. Mūsdienās tas tiek vērsts pret ambiciozām un ietekmīgām sievietēm. Piemēram, 2016. gada Amerikas Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā sociālie mediji tika pārpludināti ar Hilariju Klintoni izsmejošiem attēliem – viņa ar zaļu ādu, melnā cepurē, uz slotas. Kāds pat apgalvoja, ka ir sajutis no viņas plūstam sēra smaku.

No vienas puses, Ievas Kraules-Kūnas raganas ir komentārs par sievietēm, kurām dienu no dienas ir jāizdzīvo klišeju un stereotipu burbuļos, bet, no otras puses, viņas ir tikai pasaku radīta vīzija, izgudrojums, kurā spoguļojas vīriešu nedrošība. Raganas ir brīvas no sabiedrības konstruētā sievišķības sloga un uzkur ugunskuru alā par godu visiem tiem, kuriem bail, ka būs ar viņām jādalās. "Deg babas, deg ķermeņi, bet idejas paliek. Babu sapņi nedeg. Karstumā kā mīkla viņu sapņi rūgst un izcepas gardi kliņģeri, gardi brīvdomības kliņģeri," – tā savā dzejolī Trīs vecas babas, neglītas riebīgas babas raksta māksliniece, kura par savā izstādē apskatītajām tēmām runā nedaudz kariķētā veidā. "Man šķiet, ka par tām vajag runāt nedaudz vieglākā formā, lai nesabiedētu šo ideju pretiniekus un ievilinātu viņus, gluži kā ragana ievilināja Ansīti un Grietiņu piparkūku namiņā," teic Ieva Kraule-Kūna.

Izstāde Hot Babas būs atvērta līdz 2020. gada 23. februārim. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja