Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kas notiek žoga otrā pusē. Franču mākslinieka JR brīnumi un XXI gadsimta cilvēkstāsti

Galerijā Perrotin Ņujorkā līdz 17. augustam būs skatāma populārā franču mākslinieka JR personālizstāde Horizontāli/Horizontal. Viņš ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu māksliniekiem, kurš īsteno vērienīgus projektus pilsētvidē

Pasaules slavu ārpus vizuālās mākslas robežām JR ieguvis, pateicoties kopdarbam ar leģendāro franču režisori Anjēzi Vardu – pērn iznākušajai dokumentālajai filmai Sejas, ciemi/Visages, villages. Tiem, kuri redzējuši šo lielisko, aizraujošo un dzīvespriecīgo filmu, ir labs priekšstats par JR daiļrades būtību.

35 gadus vecais mākslinieks un fotogrāfs JR neatklāj savu identitāti, publiskos pasākumos viņš nekad nenoņem cepuri un saulesbrilles. Pusaudža gados viņš sāka izpausties Francijas pilsētu ielās, kuras uzskata par "lielāko mākslas galeriju pasaulē". Viņš ir apvienojis fotomākslu un grafiti tehniku, ar laiku viņa instalācijas kļuvušas arvien iespaidīgākas.

JR fotografē cilvēkus un izvieto milzīga formāta portretus pilsētvidē – gan vertikāli (piemēram, uz sienām un fasādēm), gan horizontāli (uz jumtiem – tā, ka šos darbus var ieraudzīt tikai no putna lidojuma). Viens šāds darbs – Sapņotāja (sievietes acs tuvplānā) – pašreiz rotā galerijas Perrotin jumtu Manhetenā Ņujorkā.

Šī ir JR pirmā personālizstāde Ņujorkā, tajā ir apkopoti 30 jaunākie darbi. To vidū ir mehāniskas skulptūras, videoprojekcijas un fotogrāfijas. Dažas instalācijas atgādina bērnu rotaļlietas – smalki veidotajās skulptūrās ir izmantots konteinerkuģis un elektriskie vilcieni (konteineri un vagoni kustas, un no fotogrāfiju fragmentiem veidojas sejas attēls). JR patīk brīnumi un pārsteigumi. Viņa daiļradē nozīmīgs ir spēles motīvs, kaut gan tēmas, kurām viņš pieskaras savā darbā, ir nopietnas. JR bieži strādā konfliktu plosītās zemēs, Tuvajos Austrumos, Āfrikā un Latīņamerikā.

Viens no viņa ievērojamākajiem un aizkustinošākajiem darbiem tapis 2017. gada rudenī Meksikā uz robežas ar ASV – darbs vislabāk bija aplūkojams no ASV puses (otrpus aizsargsienai, kas sadala divas valstis). Uz sastatnēm tika novietots maza simpātiska zēna lielformāta portrets – viņš ar ziņkāri skatās, kas notiek žoga otrā pusē. Tas ir gadu vecs meksikānis Kikito, kurš dzīvo netālu no robežas, taču ne viņam, ne viņa ģimenei nav ļauts šķērsot robežu, tāpēc viņi nevar novērtēt šo mākslas darbu. Pēdējā dienā, kad bija aplūkojama šī instalācija, JR sarīkoja lielu pikniku abpus sienai – milzīgu galdu sadalīja tā pati aizsargsiena, uz galda bija vieni un tie paši ēdieni un dzērieni, skanēja mūzika. Piknikā cilvēki uz brīdi varēja aizmirst, ka ar kaimiņiem dzīvo šķirti. Galdu rotāja horizontāls acu portrets Sapņotāja, kas bija skatāms no putna lidojuma.

JR savā mākslā cenšas apvienot cilvēkus Meksikā un ASV, Izraēlā un Palestīnā. Viņa darbi, akcijas un performances saprotamā, pievilcīgā vizuālajā valodā sludina humānisma ideālus. JR aizrautīgi pievēršas XXI gadsimta cilvēkstāstiem, iemūžinot bēgļus, emigrantus, trūcīgos un cilvēkus dzīves krustcelēs. Svarīgākais ir tas, ka JR darbos varoņi visbiežāk smaida, lai cik sarežģīts un neapskaužams būtu viņu liktenis.

Informācija: www.jr-art.net, www.perrotin.com

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja