Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Katrīna Neiburga un Zane Zelmene radījušas īpašu videomākslu uzvedumam Pagānu gadagrāmata

Sestdien, 15. jūnijā, Valmiermuižas parkā etnofestivālā Sviests 2019 īpašā noformējumā izskanēs Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls Pagānu gadagrāmata, kuru izpildīs RTU vīru koris Gaudeamus un Pagānu gadagrāmatas etno roka grupa. Uzvedumam īpašu videomākslas noformējumu veido māksliniece Katrīna Neiburga kopā ar vīdžeju Zani Zelmeni, informēja pasākuma pārstāve Marta Lagzdiņa.

Unikālais komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls Pagānu gadagrāmata radīts un ieskaņots jau 1998. gadā, taču savu „dzīvo” pirmatskaņojumu aranžējumā vīru korim, solistēm un instrumentālai grupai piedzīvoja vien 2015. gada pavasarī. Kopš tā laika uzvedums vairākas reizes bijis skatāms Rīgā, Liepājā un citviet Latvijā, kā arī Melburnā, Austrālijā. Pagānu gadagrāmata ir suģestējošs tautas mūzikas un tās atspulga mūsdienās sakausējums, vienota un aizraujoša svīta nosacītās 5 daļās –  Atkusnis, Pavasaris, Vasara, Rudens un Ziema, atspoguļojot gada laiku ritu.

„Tās ir gadalaiku nomaiņas ārpus pilsētas – tur, kur mēs parasti vairs neesam – pie upes, kas tek dienu un nakti, pie jūras, kas dzīvo savu dzīvi neatkarīgi no mums, pļavās, kuras zied savvaļā ar saviem putniem, un mežos, kuros slēpjas zvēri. Šīs dziesmas ir domātas pilsētas cilvēka iekšējam „Es” kā vesela gada retrospekcija – tur, kur parasti mēs neesam,” par ciklu saka komponists Uģis Prauliņš.

Katrīnu Neiburgu sadarbībai uzrunājis Kultūras menedžmenta centrs Lauska pēc tam, kad centra darbinieki redzējuši viņas videodarbu Mazsālīti garie gurķi, kuru šobrīd iegādājies Latvijas Nacionālais mākslas muzejs savai laikmetīgās mākslas kolekcijai. Tas bija stāsts par mūsdienu cilvēka neveiklību dabā un vienlaikus vēlmi saplūst ar dabu, savukārt Pagānu gadagrāmatas video ir vairāk vērsts uz kādas sajūtas, domas metaforu, skaidro māksliniece.

“Asociāciju plūsma, kas ierobežota gadalaiku cikliskumā. Dabas ritums un cikliskums. Dzīvnieku dzīve, sajaukusies ar cilvēku dzīvi. Ceļojums cauri gadalaikiem. Video veidoju kopā ar Zani Zelmeni – ļoti talantīgu jaunu videomākslinieci. Tas ir mūsu kopdarbs. Tie ir video, kas krājušies gadu laikā – gan man, gan Zanei, un šobrīd atraduši īsto vietu un laiku. Viena no video sadaļām būs dīvainas izdarības – jaunie 21. gadsimta cilvēka rituāli, satiekoties ar dabu. Poētisks, nedaudz humoristisks video,” stāsta māksliniece Katrīna Neiburga.

Biļetes uz Sviesta vakara daļu pieejamas pasākumu platformā kurpes.lv un tirgotavā līdzās Valmiermuižas alus darītavai.

Plašāk par pasākuma programmu: http://etnosviests.lv/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja