Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kristo un Žanna Kloda – mākslinieki, kuri mainījuši pilsētvides un dabas objektu biogrāfiju

Briseles mākslas centrā ING līdz 25. februārim būs skatāma pasaulē slavenāko land art mākslinieku Kristo un Žannas Klodas retrospekcija Urbānie projekti

Izstāde Briselē vēsta par viņu nozīmīgāko instalāciju un skulptūru tapšanas gaitu: eksponēti darbu maketi, zīmējumi, skices un kolāžas. Kristo un Žanna Kloda (mirusi 2009. gadā) strādājuši kopā no 60. gadu sākuma. Viņi tiek dēvēti par "ietīšanas māksliniekiem": pāris ir īstenojis neiedomājami vērienīgus, tehniski ārkārtīgi sarežģītus projektus, uz kādu ierobežotu laiku smalki iejaucoties pilsētvidē un mainot ēku, pieminekļu, tiltu un dabas objektu izskatu. Kristo un Žanna Kloda ietinuši Jauno tiltu Parīzē un Reihstāgu Berlīnē, iepakojuši 2,4 kilometrus garu okeāna krastu Austrālijā, gājēju un skrējēju celiņus un kokus daudzviet pasaulē.   

Visus projektus, kas skatītājiem bijuši pieejami bez maksas, mākslinieki allaž finansējuši paši, tādējādi nodrošinot sev absolūtu radošo brīvību. Viņi principiāli nolieguši sponsoru atbalstu. Partneri dzīvē un mākslā Kristo un Žanna Kloda pelnīja līdzekļus, pārdodot savus agrīnos darbus, projektu skices, kolāžas un zīmējumus (tie pašlaik ir aplūkojami izstādē Briselē). Visu instalāciju un skulptūru tapšanā liela loma bijusi Kristo zīmējumiem – viņš joprojām zīmē katru dienu.

Liela daļa Kristo un Žannas Klodas līdz sīkumam izstrādāto projektu nav tikusi realizēta. Viņu plānu īstenošanai nepieciešamo atļauju saņemšana bieži ilgusi vairākus gadus un gadu desmitus – īpaši tajos gadījumos, kad mākslinieki bija plānojuši strādāt ar objektiem, kuriem ir valstiska un simboliska nozīme.

Mākslinieku dueta projekti vienmēr ir bijuši monumentāli un tajā pašā laikā gaistoši, nenotverami. Tie ir mainījuši pilsētvides un dabas objektu vēsturi un biogrāfiju un turpina dzīvot skatītāju atmiņā. Kristo aktīvi strādā arī pēc Žannas Klodas nāves, īsteno jaunus projektus un uzstājas ar lekcijām.

No 20. jūnija līdz 9. septembrim notiks Kristo un Žannas Klodas izstāde galerijā Serpentine Londonā.

Informācija par māksliniekiem: christojeanneclaude.net

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja