Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas ekspozīcija Londonas dizaina biennālē vēstīs par mijiedarbību starp cilvēku, tehnoloģijām, arhitektūru un dabu

Latvijas ekspozīcija Matter to Matter Londonas dizaina biennālē vēstīs par mijiedarbību starp cilvēku, tehnoloģijām, arhitektūru un dabu, preses konferencē pauda tās autors Artūrs Analts.

Viņa instalācija, kas no 4.septembra līdz 23.septembrim tiks eksponēta Londonas radošo industriju un mākslas centrā Somerseta nams, veidota kā deviņus metrus gara un vairāk nekā divus ar pusi metrus augsta zaļa stikla siena, uz kuras, notiekot kondensācijai, apmeklētājiem iespējams atstāt savus vēstījumus. Pēc uzrakstīšanas vēstījums lēni nodziest, ļaujot visiem apmeklētājiem izmantot instalāciju.

Pēc Analta teiktā, latvieši iemieso cilvēka, tehnoloģiju un dabas mijiedarbību, jo, atšķirībā no Lielbritānijas, Latvijā aptuveni pusi teritorijas klāj meži un netālu no pilsētām ir ezeri, upes un jūra, liekot iedzīvotājiem domāt par ilgtspējīgu mežsaimniecību un ekosistēmas dabīgu atjaunošanos.

Pretī tai tiks izvietots Statistikas sols, kas ir cilindra formas, veidots no koka, un atspoguļo statistiku par Latvijas mežaudzi.

Analts skaidroja, ka instalācija kopā ar solu tiek veidota Latvijā. Lai aptuveni tonnu smago eksponātu būtu iespējams transportēt, stikla siena veidota no pieciem blokiem. Tās veidošanā iesaistījušies vietējie inženieri, radot risinājumus nepārtrauktai kondensāta veidošanai.

Biennāles laikā 18.septembrī notiks Latvijai veltīta pasākumu programma, kuras laikā diskusijās piedalīsies radošo industriju, dizaina un sociālantropoloģijas jomu eksperti no Latvijas un Lielbritānijas. Diskusiju mērķis ir rosināt domāt par sociāli atbildīgu un ilgtspējīgu dizainu, par Latvijas ekosistēmu, sabiedrības iesaisti tajā, kā arī spēju apvienot dažādu kultūru pieredzi.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda cerību, ka Analta līdzšinējās mācības un darba pieredze Lielbritānijā atspēkosies, un autors būs radis veidu, kā ar savu instalāciju sasniegt vietējo auditoriju. Tāpat ministre norādīja, ka Latvijas savas prasmes dizaina jomā starptautiskajai auditorijai parādīja šī pavasara Londonas grāmatu tirgū, kur apmeklētāji novērtējuši ne tikai Latvijas stenda, bet gan arī tajā eksponēto grāmatu dizainu.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs metu konkursu Latvijas ekspozīcijas idejas koncepcijai biennālē izsludināja pērnā gada pavasarī, un, saskaņā ar tā ziņojumu, savus piedāvājumus bija iesnieguši trīs uzņēmumi - SIA H2E, apvienība Department of Fine Design un uzvarētāji SIA Variant Studio. Pēc Dizaina un dekoratīvās mākslas muzeja vadītājas Ineses Baranovskas teiktā, instalācijas izmaksas ir aptuveni 70 000 eiro.

Pirmā Londonas dizaina biennāle, kurā piedalījās kopskaitā 37 valstis, norisinājās 2016.gadā. Latvija, neskatoties uz uzaicinājumu, tajā nepiedalījās finansiālo līdzekļu trūkuma dēļ, norādīja Baranovska. Šī gada biennāles tēmai ir Emotional states".

Kā liecina firmas.lv pieejamā informācija, 2013.gadā dibinātais mākslinieciskās jaunrades uzņēmums Variant Studio pērn strādāja ar 17 567 eiro apgrozījumu un peļņu 373 eiro apmērā. Uz šī gada 7.aprīli uzņēmuma nodokļu parāds ir 1031 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja