Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lelde Stumbre: Ravēšana kā atslodze, radošs darbs, filozofija, fiziska nodarbe

Paldies par labvēlīgajiem komentāriem. Mazliet jau baidījos - ja nu noslauka no zemes virsas, iebāž ar galvu podā vai sarausta asiņainos gabalos. Bet nē, viss labi. Atsaukšos uz vienu no tiem, aktuālāko. Ravēšana! Skaistākā, filozofiskākā un mierpilnākā nodarbe dārza pasaulē.

Ravēšanas trakums man sākas jau februārī! Zeme šoziem pat lāga nesasala un likās, ka var jau parušināties...Nagi niez kā traki, ķermenis tāds kā sastindzis ziemas guļā, drausmīgi gribas izkustēties svaigos vējos. Bet patiesībā, februārī, protams, nekas tāds vēl nenotiek.

Bet nu ravēšana iet pilnā sparā un brāzmaini turpināsies līdz pat Jāņiem. Prieks skatīties, ka viss aug griezdamies, arī nezāles. Ravēšanu jāuztver radoši un tikpat dabiski kā regulāru mājas tīrīšanu. Ja mēbeles un citas mājas lietas arī var kādu brīdi iztikt bez tīrīšanas un spodrināšanas, tad - augi nevar. Tas nu laikam jāsaprot. Sunītis jāpabaro un jāizstaidzina, bērni jāapmīļo, arī augi grib augt un pieņemties spēkā, nevis cīnīties ar nezālēm par savu dzīves telpu.

Pavasara sākumā nezāles var likt mierā - tās pat ir vajadzīgas, lai mazais stādiņš justos drošībā no asajiem vējiem un salnām. Nezāles, pašas to nenojaušot, augu aizsargā. Bet tad tās paliek nekaunīgas, jo iedomājas, ka viņām viss atļauts, tad jāķeras pie ravēšanas. Man patīk ravēt. Es to daru ar plikām rokām, lai sajustu zemi, nezāļu saknes un zāļu smaržu. Rokas pēc tam var atkal savest kārtībā, bet sajust zemi, kāda tā ir dārzā, ir svarīgi. Un kailie pirksti vienmēr sapratīs, kura ir nezāle, bet kur - aprušināmais stāds. Es ar nezālēm necīnos. Protams, nelietoju nekādus nezāļu iznīcinātājus, Dievs nedod! Tikai ar rokām. Un, ja sakne arī paliek zemē, lai! Nezāles, viņām par apkaunojumu, es izmantoju dārza labā - sametu kompostā vai salieku turpat zem augiem - tās izkaltīs un pasargās augu no sausuma un nākamajām nezālēm, kurām būs grūti izspraukties dienasgaismā.

Ravējot var ieņemt visdažādākās pozas, ļauties saulei un visas muskuļu grupas ir noslogotas.

Ravējot var domāt. Tā lēni, mierīgi, bez steigas. Par to un šo, par svarīgo un ne tik svarīgo, bet domas plūst tieši vajadzīgajā virzienā, jo viss noris saskaņā un harmonijā - tu esi saistīta ar zemi, pieskaries tai un rušinies, ļaujot tai vieglāk elpot, zeme atdara ar to pašu - atver tavus garīgos spēkus, aprušina tos un tie tiek palaisti brīvībā - lidojumā.

Saprotams, esmu pielaidusi arī trakas kļūdas, jo neesmu botāniķe. Pirms diviem gadiem atstāju savā dārzā tādus mazus, sārtus audziņus, kas izskatījās pēc āboliņa, tie izauga un parādījās arī dzelteni glīti ziediņi. Izskatījās jauki un es neklausījos draudzenes brīdinājumā - tie izsēsies, tie ir nezāles! Tieši tā arī notika! Nu es maksāju par savu nezināšanu - tie ir izsējušies pa visu dārzu.

Bet svešus dārzus es neravēju, tik traka fanātiķe arī neesmu, lai gan - "ko tur liegties, nav vērts!"... kādreiz svešā dārzā...tā vien gribas noliekties, izraut kādu zāli, drusku parušināties...tāpat vien, prieka pēc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja