Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslas hanteles smadzeņu treniņam

Rīgas Porcelāna muzejs apmeklētājiem piedāvā Prāta fitnesu.

Kā tu trenē savas smadzenes? – no 23. novembra Rīgas Porcelāna muzejā aplūkojama 13. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde ar nosaukumu Prāta fitness. "Daudzus gadus strādājot kultūras jomā, tu ik pa laikam aizdomājies, kāda ir mākslas loma sabiedrībā un kā tā var palīdzēt cilvēkiem. Man šķita interesanti vilkt paralēles starp viņu fizisko un garīgo pasauli," par šīgada izstādes tēmu sarunā ar laikrakstu Diena stāsta izstādes kuratore Ieva Nagliņa.

Vai kultūra var būt mūsu prāta treniņprogramma? Runājot par fitnesu, mums nerodas jautājumi, kāpēc ķermenim ir vajadzīgas kustības, cik tas ir veselīgi un vērtīgi, pat nepieciešami. Bet vai ikdienā mēs atceramies par mūsu smadzenēm un to trenēšanas nepieciešamību? Izstādes rīkotāji apmeklētājiem piedāvās prāta fitnesu ar 27 mākslinieku darbiem jeb "hantelēm" no Baltkrievijas, Brazīlijas, Čehijas, Honkongas, Igaunijas, Japānas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Serbijas, Somijas, Taivānas, Turcijas un Vācijas. Latviju šajā ekspozīcijā pārstāvēs Jānis Kupčs, Dainis Lesiņš, Inese Līne, Kristīne Nuķe-Panteļejeva, Valda Podkalne, Ainārs Rimicāns, Jekaterina Sazonova un Līga Skariņa.

Kā katru gadu, visi izstādes darbi tiek izraudzīti īpašā konkursā, kurā mākslinieki no visas pasaules tiek aicināti pieteikt savu pēdējo divu gadu laikā tapušo veikumu, kas radīts vismaz no 70% porcelāna un nepārsniedz 15 x 15 x 15 centimetru izmēru. Šoreiz tika saņemti 37 pieteikumi no 15 valstīm, ko izvērtēja Rīgas Porcelāna muzeja darbinieki kopā ar pieaicinātu eksperti – Inesi Pētersoni. Galarezultātā ir tapusi ekspozīcija, kurā prāta fitnesa tēmas interpretācija atklāsies plašā risinājumu amplitūdā – sākot ar abstraktiem darbiem un beidzot ar čehu mākslinieka Jirži Laštovičkas Bisti (2019), kurā bicepsi ir ieguvuši smadzeņu formu un uzsver domu, ka cilvēks ir vienota (gan fiziska, gan garīga) būtne, kuru tikpat vienoti vajag uzturēt formā.

Runājot par šīs starptautiskās izstādes tradīcijas pirmsākumiem, Ieva Nagliņa atklāj, ka tie meklējami 2006. gadā, kad Rīgā notika Starptautiskās keramikas akadēmijas 42. ģenerālā asambleja un par godu šim notikumam Rīgas Porcelāna muzejā tika sarīkota pirmā mazo formu ekspozīcija, kurā piedalījās visu triju Baltijas valstu mākslinieki. Pa šiem trīspadsmit gadiem tā ir ievērojami uzaudzējusi muskuļus, ik reizi koncentrējoties uz kādu noteiktu tēmu jeb "vingrinājumu".

Jaunākā izstāde Prāta fitness būs atvērta līdz 2020. gada 19. janvārim.

Papildu informācija – www.porcelanamuzejs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja