Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mākslinieka Anzelma Kīfera glezna rotā Vīnes Valsts operas priekškaru

Vīnes Valsts operā ir uzstādīts vācu mākslinieka Anzelma Kīfera veidotais priekškars, ko teātra apmeklētāji var redzēt pirms izrādes, starpbrīžos un izrādes beigās. Darbs Solāris. Staņislavam Lemam būs aplūkojams līdz 2023./2024. gada sezonas beigām jūnijā

Šis ir jau divdesmit sestais priekškars, kas kopš 1998. gada radīts Vīnes Valsts operas un organizācijas museum in progress sadarbības rezultātā. Tā ir izstāžu sērija Safety Curtain, kurā Vīnes Valsts operas galvenās skatuves drošības priekškars tiek pārvērsts par laikmetīgās mākslas eksponēšanas vietu – pie priekškara ar magnētiem tiek piestiprināta lielformāta glezna (176 kvadrātmetri). Šis projekts ļauj laikmetīgajai mākslai ienākt šķietami tik konservatīvā vidē kā operteātris.

Anzelmu Kīferu kā 2023./2024. gada sezonas mākslas darba autoru izvēlējās žūrija, kuras sastāvā darbojās ietekmīgie kuratori Daniels Birnbaums, Biče Kurigere un Hanss Ulrihs Obrists. Iepriekšējos gados Vīnes Valsts operas priekškaru ir rotājuši darbi, kuru autoru vidū ir bijuši Metjū Bārnijs, Ričards Hamiltons, Tasita Dīna, Marija Lasniga, Rirkrits Tiravaniža, Džefs Kūnss, Rozemarija Trokele, Francis Vests, Sajs Tvomblijs, Kerits Vins-Evanss, Deivids Hoknijs, Džoana Džonasa, Dominika Gonsalesa-Fērstere, Džons Baldesāri, Marta Jungvirta, Sao Fei un citi.

Anzelms Kīfers ir viens no svarīgākajiem mūsdienu māksliniekiem. Foto – Anzelma Kīfera darbnīca

Anzelmu Kīferu gleznojuma radīšanai ir iedvesmojis poļu rakstnieka Staņislava Lema romāns Solāris. Anzelma Kīfera pastāvīgā aizraušanās ar kultūras atmiņu, identitāti un vēsturi rosinājusi viņa darbu daudzslāņaino tematiku, ko paspilgtina dažādi vēsturiski, mitoloģiski un literāri avoti. Tie ietver atsauces uz mitoloģiju, alķīmiju un kristīgo simbolismu, kā arī Valtera fon der Fogelveides, Paula Cēlana, Šarla Bodlēra, Velimira Hļebņikova un Ingeborgas Bahmanes darbiem.

Vīnes Valsts operas iniciatīva izrādīt lielajā zālē laikmetīgo mākslu ir pamanīta un novērtēta pasaulē. Šis paraugs ir iedvesmojis arī Latvijas Nacionālo operu sākt līdzīgu projektu – pavasarī operas namā ir uzstādīts Andra Eglīša lielformāta gleznojums, kas ir iemontēts dzelzs priekškarā.

Informācija: mip.at, wiener-staatsoper.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja