Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Mazirbes pludmalē un Tīklu šķūnī skatāmas divas galerijas-klejotājas energART izstādes

No 10. līdz 24. augustam kultūras un mākslas portāls Arterritory.com un galerija-klejotāja energART piedāvā divus mākslas projektus Mazirbē

Mazirbes pludmalē ar procesuāliem un meditatīviem smilšu skulptūru objektiem atgriezīsies keramiķis Dainis Pundurs. Smilšu skulptūru objekti vairāku dienu garumā taps sinerģijā ar sauli, vēju, jūru un pludmales īpašo reljefu. Radot jaunu, nemitīgā mainībā esošu, gaistošu dzīves un dabas enerģijas telpu, – spēka un kontemplācijas vietu, kurā katrs mirklis ir neatkārtojams un pirmreizības piestrāvots. Darba tapšanas procesu dokumentēs mākslinieks Pauls Rietums.

Savukārt Mazirbes Tīklu šķūnī no 10. līdz 24. augustam (iepriekš piesakot apmeklējumu šeit) būs skatāma mākslinieku grupas izstāde Brīvības manifestācija, kuras fokusā viens no mītiskākajiem cilvēka pavadoņiem – zirgs. Šis gudrais, majestātiskais un nekad līdz galam nepieradinātais dzīvnieks bijis klātesošs visās kultūrās, to attīstībā un izdzīvošanā. Vienlīdz sens ir arī zirga tēls mākslā. Kā liecina senākie līdz šim uzietie alu zīmējumi, zirga un mākslas attiecības iesniedzas vismaz 17 000 garumā un turpinās joprojām. Zirgs iemieso transcendenci un ir viens no īpašākajiem htoniskajiem spēka dzīvniekiem – zirga mugurā jāj varoņi un sapņotāji, tā pārpasaulīgajā tēlā ir savijusies dzīve un nāve. Pašupurēšanās un nevaldāma brīvības manifestācija. Četri Apokalipses jātnieki, Trojas zirgs, Zelta zirgs un spārnotais Pegazs. Zirgs zina ceļu arī, kad cilvēks to neatrod, zirgs ir arī vieduma un spēka simbols.

Izstāde turpina Arterritory.com un energART aizsākto sarunu par mākslas un dabas sinerģisko nozīmi cilvēka garīgajā un arī fiziskajā veselībā. Medicīnā ir jēdziens “viena veselība,” kas apliecina, ka cilvēki, dzīvnieki un viņus ieskaujošā vide ir nesaraujami saistīti, lai vesels būtu viens, veseliem ir jābūt visiem.

Cilvēka un zirga attiecības tam ir tikai vēl viens apliecinājums. Līdzīgi kā cilvēks, arī zirgs jūt, atpazīst un izpauž emocijas. Tas priecājas, dusmojas un skumst. Vēl vairāk – tas prasmīgi spēj nolasīt un atcerēties cilvēka emocijas, abu saspēlē palīdzot viņam tās transformēt. Pārvarēt dusmas, riebumu, bailes, nedrošību, un pat fiziski mainīt sirds ritmu, padarot to daudz mierīgāku. Zirgs māca uzticēšanos, drosmi un pārliecību, kā arī spēju sazināties bez vārdiem. Tāpat kā cilvēks, arī zirgs ir sociāla būtne, un arī zirgu barā pastāv sava hierarhija. Pat tāda attiecību struktūra kā ģimene cilvēkam un zirgam ir līdzīga. Saskarsmei ar zirgu ir arī terapeitisks potenciāls – dažādu fizisku un garīgu saslimšanu/traucējumu gadījumos.

Iepazīstot, vērojot un sazinoties ar zirgiem, mēs vienlaikus tuvojamies sev un izpratnei par citiem. Tādējādi veicinot savstarpēju labbūtību un empātiskāku vidi, kuru kopā apdzīvojam.

Izstādē piedalās: Atis Jākobsons, Reinis Dzudzilo, Ģirts Muižnieks, Luīze Rukšāne, Ivars Heinrihsons, MAREUNROL’s.

10. augustā laikā no pulksten 11.00 līdz 14.00 Tīklu šķūnī notiks arī reitterapijas meistarklases sertificētas reitterapeites Ivetas Dzenes vadībā. Pieteikties var, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja