Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mēs esam bīstami, jo domājam plaši

Baltijas valstu stikla mākslas izstāde Sakausējot robežas.

Latvijas Mākslas akadēmijā no piektdienas, 3. februāra, būs atvērta starptautiskā stikla mākslas izstāde Sakausējot robežas, kurā būs eksponēti Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas akadēmiju studentu un pasniedzēju darbi, atspoguļojot aktuālās tendences.

Šajā izstādē būs pārstāvēta vairāk nekā trīsdesmit stikla mākslinieku daiļrade. "Jāatsāk draudzēties," par ekspozīcijas rašanos stāsta tās idejas autore un organizatore Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedras vadītāja Vineta Groza.

Ekspozīcijas Sakausējot robežas mērķis ir sniegt iespēju novērtēt triju Baltijas valstu mākslinieku veikumu pēdējā gada laikā, apzināties atšķirīgo un akcentēt kopīgo. Izstādes iekārtojumu veidojis scenogrāfs, režisors un Latvijas Mākslas akadēmijas docents Viktors Jansons.

Izstādes kuratore atklāj, ka Igaunijas stikla mākslinieki savā daiļradē izmanto pâte de verre tehniku, ko viņi izkopuši līdz pilnībai. "Tie ir ļoti smalki darbi, kas veidoti no stikla "drupačām"," viņa paskaidro un uzsver, ka ziemeļu kaimiņi savā mākslā ir ļoti konceptuāli.

Latvijas stikla mākslinieki ir radoši un inovatīvi, jo mūsu akadēmiskajā vidē tiek veicināta sadarbība starp dažādām mākslas jomām – starp stikla mākslu, glezniecību, scenogrāfiju un citām. "Mēs esam bīstami, jo domājam plaši," smejoties saka Vineta Groza.

Savukārt Viļņas Mākslas akadēmijā ir stikla krāsns, kas ļauj studentiem un viņu pasniedzējiem darboties ar "dzīvo" stiklu. Izstādes kuratore norāda uz to, ka lietuviešu kolēģu veidotajiem stikla mākslas darbiem ir raksturīgas "masīvas formas un literāra domāšana".

Vineta Groza uzskata, ka šāda veida starptautiskās izstādes dod priekšstatu par katras valsts piekoptajām tradīcijām un attīstību, ļauj konstatēt savu spēku un vājumu un rada iedvesmu darboties tālāk (izstāde Sakausējot robežas būs skatāma līdz 25. februārim).

V. Groza atgādina, ka šopiektdien Latvijas Mākslas akadēmijā notiks arī starptautiskā zinātniskā konference Stikla māksla Baltijas kontekstā. Pagātne, izaicinājumi un perspektīvas, kurā piedalīsies dažādi šīs mākslas jomas profesionāļi no visām trim Baltijas valstīm.

Sarunas noslēgumā stikla mākslas katedras vadītāja piebilst, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas akadēmijām ir daudz kā kopīga, tajā skaitā arī problēmas (un to risinājumi), kas saistītas ar mūsu valstu līdzīgo sociālo, ekonomisko un demogrāfisko situāciju.

Papildu informāciju par abiem starptautiskajiem pasākumiem var lasīt interneta vietnē www.lma.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja