Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Notiks M.Traumanes lekcija par mākslu un dzimti

Laikmetīgās mākslas centrs pirmdien, 16.martā, pulksten 18.30 aicina apmeklēt Māras Traumanes lekciju „Svārki nav problēma?: padomju Latvijas māksla no dzimtes studiju skatpunkta”, informē pasākuma organizatoru pārstāve Anda Kļaviņa. Pēc lekcijas notiks paneļdiskusija, kurā piedalīsies LU lektore Marita Zitmane, brīvmākslinieks Eižens Valpēters un rakstnieks Pauls Bankovskis.

„Padomju Latvijas vidi ir raksturojusi pretruna starp pārmantotu patriarhālu sabiedrības kārtību un spilgtiem mākslinieču (Dž. Skulme, M. Tabaka) tēliem. Taču mākslinieču redzamība, šķiet, ir novērsusi uzmanību no dzimtes problemātikas, nereti ļaujot apgalvot, ka Latvijas mākslā „Skirts: (are) Not an Issue”* (latv. val. „Svārki nav problēma”), savā rakstā “Many Easels some abandoned. Latvian Art after Social Realism” minējis Marks Alens Švēde.

Dzimtes studijas atklāj sarežģītāku, mainīgu laikmeta ideoloģijas, tēlainības un sociālo kontekstu ainu, ļaujot skart mazāk pētītus jautājumus. Lekcijā tiks skartas sekojošas tēmas: 40. gadu politiskās izmaiņas un Hildas Vīkas, Zentas Loginas, Lidijas Auzas daiļrade; līdzības sievietes tēla simbolikā brīvvalsts un padomju laika monumentālajā tēlniecībā; socreālisms – dzimumu vienlīdzība vai nošķīrums?; valsts demogrāfiskās politikas zemteksti mākslā; 80. gadi – “sieviešu” glezniecība?”

Lekcijas pamatā ir starptautiskā projekta “Gender Check” ietvaros tapis pētījums par dzimtes un feminisma tēmām padomju perioda mākslā un tās vērtējumos.

Lekcijai var sagatavoties, izlasot Lindas Nohlinas eseju „Kāpēc nav bijis izcilu mākslinieču?”: http://www.miracosta.edu/home/gfloren/nochlin.htm

Māra Traumane ir pētniece, mākslas kuratore un kritiķe, kura dzīvo un darbojas Berlīnē un Rīgā. Viņa ir Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas antoloģijas redaktore. Kopš 2005. gada M. Traumane ir doktora grāda kandidāte Humbolta Universitātē Berlīnē ar tēmu „Starpdisciplinārie mākslas kolektīvi Rīgā un Maskavā 80.gados”. M. Traumanes raksti par mākslu, jaunajiem medijiem un kultūru ir publicēti starptautiskos žurnālos, katalogos un tīkla izdevumos.

Lekcija „Svārki nav problēma?: Padomju Latvijas māksla no dzimtes studiju skatpunkta” notiek Laikmetīgās mākslas centra Izglītības programmas ietvaros. LMC Izglītības programma ir humanitāro un sociālo zinātņu profesionāļu lekciju cikls ar mērķi aplūkot laikmetīgās mākslu mijiedarbē ar citām kultūras nozarēm un sociālpolitiskajiem procesiem. Pasākums notiek reizi mēnesī un ietver lekciju un paneļdiskusiju.

Lekcija notiek Laikmetīgās mākslas centrā Alberta ielā 13, 7.stāvā.

Ieejas maksa – Ls 1.

Lūgums pieteikt savu dalību Andai Kļaviņai: 26880458 vai [email protected].
Vairāk informācijas: www.lcca.lv.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja