Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Par laipnību

Mēs varētu viņam kaut ko nopirkt, saka mana meita, kad ikrīta ceļā uz bērnudārzu esam pagājušas garām pavecam vīram, kurš netālu no mūsu mājas sargā kādu svaigi remontētu greznu īres namu. Viņš ir mans draugs, deklarē meita un turpina prātot, kas gan viņam varētu garšot. Draugs viņš ir tādēļ, ka pamāj ar roku un laipni pasmaida ikreiz, kad dodamies garām. Citu tādu draugu viņai Rīgā nav. Ņujorkā viņai tādu bija daudz.

Kad pirms diviem gadiem atgriezāmies no Ņujorkas uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, meitai bija tikko apritējuši četri gadi, no kuriem vairāk nekā trīs pavadīti Amerikā. Tas nebija ilgi pēc atgriešanās Rīgā, kad kādu dienu viņa man uz ielas jautāja: «Mammu, kādēļ Latvijā visi cilvēki ir tik nopietni?» Es apstulbu no tik tieša un patiesībā arī precīza novērojuma. Tā kā barga ziema togad bija iestiepusies labi tālu martā, atbildēju meitai, ka cilvēki ir bēdīgi, jo nevar vien sagaidīt sauli un pavasari. Ko lai es viņai citu saku?

Amerikā viņa kā jebkurš mazs bērns bija lutināta ar apkārtējo labvēlību un laipnību. Katru reizi, ejot garām mūsu ielas frizētavai, ķīmiskajai tīrītavai, vietējam pārtikas veikalam, darbinieki mums māja, smaidīja, parunājās un dažkārt pat apdāvināja. Īpašas attiecības mums izveidojās ar melnādainu autostāvvietas sargu, kurš ar signālkrāsas karogu rokā dežūrēja pie stāvvietas durvīm. Bez apsveicināšanās un aprunāšanās garām nevarējām tikt. Taču Amerika ar laipnību un pieklājību izlutināja ne vien meitu, jo labdien, uz redzēšanos, lūdzu un paldies tur spēja pateikt jebkādas ādas krāsas un kvalifikācijas cilvēks.

Uzreiz pēc atgriešanās Latvijā ar pretstatu tam saskāros vai ik dienas. Sākot laipni sveicināt trepju telpā vai pagalmā sastaptos kaimiņus, konduktorus sabiedriskajā transportā, pārdevējus veikalos. Drīz vien pārtraucu, jo cik tad ilgi kā muļķis smaidīsi, kad citi uz tevi raugās akmens sejām vai vispār izliekas neredzam. Nu jau divu gadu laikā esmu tā kā samierinājusies ar apkārt valdošo nelaipnību un atziņu, ka patiesībā tādējādi paši padarām savu dzīvi netīkamāku. Jo vai tad ir tik grūti būt pieklājīgam un laipnam. Tas lielas pūles neprasa, un pie tā nav vainojami arī politiķi, taču dzīvi jaukāku dara gan.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja