Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par un pret. Ieteikumi uzsaukumu rakstītājiem

1988. gada 1. un 2.jūnijā Rīgā notika radošo savienību plēnums. Pēc tā tika uzsākta parakstu vākšana prasībai pēc lielākas demokrātijas, pēc atklātuma un sabiedrības viedokļu uzklausīšanas. 1988.gada 1.jūlijā laikrakstā „Literatūra un māksla”, tajā pašā, kur publicēta Mavrika Vulfsona runa, kura sagrāva Padomju Latviju, ir pārpublicēts sekojošs raksts no Saldus rajona laikraksta „Padomju Zeme”:

"Rajona iedzīvotājiem

Sarežģītā laikā mēs dzīvojam. Noņemti žņaugi atklātībai un demokrātiskumam, uz āru laužas spontāna masu aktivitāte. Tas arī saprotams: rakstnieku un pārējo radošo savienību plēnuma materiāli, 14.jūnija staļinisma upuru piemiņai veltītais mītiņš Rīgā nevar nesaviļņot ļaužu prātus.

Taču absolūto masu vairākuma centienus pēc visai mūsu tautai svētām lietām cenšas apēnot dažu cilvēku tendencioza darbošanās.

Rajonā, kā zināms, sākusies parakstu vākšana par atbalstu radošo savienību plēnuma rezolūcijai. Gribam uzsvērt, ka tā ir dziļi brīvprātīga katra cilvēka sirdsapziņas lieta – pašam izlemt, kur likt vai nelikt savu parakstu. Taču vēršam rajona iedzīvotāju uzmanību uz sekojošo: mūsu šodienas laiks un pilsoniskā nostāja prasa elementāru lietu – zināt un saprast, par ko parakstāmies. Diemžēl, kā liecina plaša informācija, daudzi parakstītāji minēto rezolūciju nav pat redzējuši un tātad nav lasījuši, nemaz nerunājot par satura izvērtēšanu. Ienākušas ziņas, ka vairāki parakstu vācēji ir visai uzbāzīgi: vakara stundās masveidīgi apstaigā dzīvokļus, darbojas uz ielas un veikalos, izsaucot pilsoņu pamatotas sūdzības. Uz iebildumu, ka vajadzētu redzēt kā rezolūciju, tā arī parakstāmā dokumenta pilnu tekstu, vairāki pretojušies: „Kas gan tur daudz ko lasīt, tāpat viss skaidrs!” Gribas šiem cilvēkiem jautāt: „Vai tā jūs izprotat demokrātiju?”

Ir mēģinājumi, parakstus vācot, slēpties zem solīdu padomju iestāžu vārda.

Biedri! Partijas rajona komiteja aicina visus kritiski un bez sakāpinātām emocijām novērtēt šādas izdarības un dot tām pienācīgo pretsparu.

Šobrīd vairāk kā jebkad mums katram personiski jāapzinās, par ko stāvam un ko gribam panākt. Jo īpaši katram komunistam jāparāda sava pilsoniskā nostāja mūsu sabiedrības dzīvē notiekošajos procesos.

Partijas rajona komiteja".

Pirms nedēļas interneta lapā www.tavabalss.lv ir publicēts aicinājums parakstīties par tautas tiesībām ierosināt Saeimas atlaišanu un to ir parakstījuši vairāki simti cilvēku. Vienlaikus Tautas partija ir aicinājusi nepiedalīties referendumā, savukārt, otra lielākā Saeimas valdošā frakcija – Zaļo un Zemnieku savienība līdz šim savu viedokli nav publiskojusi. Nevajadzētu kautrēties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja