Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pārdomas otrdienai -- allaž jaunas definīcijas, allaž skats uz pagātni

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šodien pāris tēmas, kuras man šķiet interesantas. Vispirms kolēģa Aivara Ozoliņa aplūkotais jautājums par premjerministra Kalvīša patiešām oriģinālo definīciju vārdam "ētika". Tā esot "cilvēka darbība, kas vērsta uz izdzīvošanu." Turklāt, tā esot "klasiska definīcija". Kārtējo reizi šo cilvēka bērnu apraugot vienkārši skumji jānopūšas un jābrīnas, kā Latvija ir tikusi pie tāda "vadītāja".

"Klasiskā" definīcija ētikai, protams, saistās ar morāli, nevis ar "izdzīvošanu". Jau 1387. gadā senfranču valoda to definēja kā "morāles pētīšanu". Oksfordas vārdnīcā: "Morālie principi, kuri pārvalda vai ietekmē rīcību." Keimbridžas vārdnīcā: "Akceptētu uzskatu sistēma, kura ietekmē rīcību, it īpaši, ja šīs sistēmas pamatā ir morāle." Vai arī, ja labpatīkas vietēja rakstura informācijas avoti, Latviešu konversācijas vārdnīcā: "Tikumības mācība. Ētiku var uzlūkot arī par praktisku filozofiju, jo līdzīgi tam, kā loģika vērtē domāšanu no pareizības, tā ētika vērtē cilvēka darbību no tikumības viedokļa. Ētika ir tas pats, kas morāles (no latīņu mores, tikumi) filozofija."

Situācija, protams, ir skaidra. Vārds "tikumība" Kalvīša vadītajai politikāņu bandai ir absolūtākais svešvārds. Konteksts, kādā premjers piedāvāja savu "klasisko definīciju" bija Aivars Lembergs un fakts, ka par spīti mājas arestam, viņš (un ne tikai viņš) spītīgi turas pie pārliecības, ka joprojām jābūt Ventspils mēram. Tam ar tikumību nav absolūti ne mazākā sakara. Civilizētās valstīs smagos kriminālnoziegumos apsūdzētas personas protas un pašas atsakās no amata. Banānu republikā cilvēks iekrampējas pie krēsla, banānu republikā atsevišķi "žurnālisti" par to aplaudē, un banānu republikā viena no valsts augstākajām amatpersonām atsakās skaidri pateikt, ka tas nav pieņemami. Ja A. Lemberga rīcība ir vērsta "uz izdzīvošanu", tad lūk, kalvīšprāt tā ir ētiska rīcība. Neatceros visā mūžā sastapis citu politikāni, kurš tik ļoti ciestu no apstākļa, ka mute sāk kustēties, pirms smadzenes ir iesilušas.

***

Savukārt pāris nosacīti nozīmīgas "krievu" organizācijas Latvijā paziņojušas, ka 8. septembrī tās maršēs pa Rīgu un pieprasīs to, kas prasīts jau sen -- valodas un vēlēšanu tiesības nelatviešiem. Neko nepanāks ar defilēšanu pa ielu, organizētāji solas ķerties pie radikālākām metodēm, "kā Francijā". Zinot, kas pērn notika atsevišķos Parīzes mikrorajonos, šķiet, ka tas jau ož pēc stipri nelikumīga vardarbības drauda, bet ne par to šis stāsts. Pasākuma organizētāji arī paskaidrojuši, kāpēc viņi izvēlējušies tieši 8. septembri -- tā, lūk, ir Kuļikovas kaujas gada diena. Kad notika Kuļikova kauja? 1380. gadā. Šī šķiet tieši slāvu tautām raksturīga lieta -- Serbi bijušajā Dienvidslāvijā agonē par Kosovas nākošo neatkarību, jo kaut kad 13. gadsimtā tieši Kosovas teritorijā noticis kaut kas serbu vēsturei nu varen nozīmīgs. Nosacīti citā kontekstā, bet vienalga varu atkārtot to, ko esmu rakstījis daudzreiz un sen -- cilvēki, kuriem skats ir piekalts pagātnei, nekad nebūs spējīgi raudzīties nākotnē.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja