Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Parlamentā uzlabos drošības likumus?

Ar apgalvojumu, ka tie „būtiski jāuzlabo” koalīcijas politiķi sagaida ar drošības iestādēm saistītos likumus parlamentā. Liekas, šī ir viena no retajām reizēm, kad politiķi parlamentā grasās kaut ko, kas nācis no Ministru kabineta uzlabot. Parasti paklausīgi tiek izpildīta MK griba.Atceroties iepriekšējo pieredzi ar drošības likumiem, nevar bez bažām gaidīt, kas var parādīties likumos.

Iepriekšējo reizi iemesls likumu virzīšanai bija nepieciešamība pēc parlamentārās kontroles. Kas gan toreiz skaidri izskatījās pēc diktatūras ieviešanas un pilnīgas specdienestu kontroles no valdošo politiķu puses. Arī šoreiz iemesls, kāpēc likumi sākuši ceļu uz parlamentu ir tas pats – nepieciešama skaidra parlamentārā kontrole. Ko, protams, nevar apšaubīt, jo tā ir dabiska parlamentārā un demokrātiskā valstī. Vienīgā iespējamā demokrātiskā kontrole pār specdienestiem. Vien ar noteikumu, ka skaidri noteiktas arī pašu specdienestu tiesības nesniegt informāciju, ja tā apdraud lietas virzību vai cilvēkus, kas snieguši vērtīgu informāciju.  Pēc iepriekšējā skandāla, kas noveda pie valdības krišanas, pie likumiem solīja strādāt nopietni un rūpīgi. Ir pagājuši gandrīz divi gadi un tas, kas nonāks parlamentā, ir dažas lapiņas ar dažiem grozījumiem likumos. Nekā pārsteidzoša un nekā īpaši draudīga vai pārprotama. Gaidīto apjomīgo grozījumu vietā - atsevišķi uzlabojumi. Par dažiem no tiem var diskutēt, bet bez uztraukuma, ka tur paslēpta kāda viltība kā iepriekšējo reizi. Var strīdēties, vai parlamentam ir tiesības kaut ko uzdot ģenerālprokuroram vai tā tomēr ir izpildvaras funkcija. Es uzskatu, ka parlamentam ir tiesības kaut ko pārbaudīt drošības iestādēs, tikai pieaicinot prokuroru un parlamentam nav tiesību jaukties atsevišķu lietu virzībā pat prokurora klātbūtnē. Bet tie ir diskutējami jautājumi, kuriem var atrast kopsaucēju, neizjaucot varas līdzsvaru. Uzteicami, ka likumu grozījumos parādījies pants, kas paredz drošības iestādēm tiesības neizpaust informāciju, ja tā ir pietiekami jūtīga, lai būtu glabājama īpaši rūpīgi.Pirms diviem gadiem koalīcija (kas arī sastāvēja no pašreizējām partijām), uzstāja, ka situācija ir nopietna un drošības iestādes obligāti jākontrolē. Tas, kas tapis šo gadu laikā ir spilgts pierādījums, ka toreiz koalīcijai bija kāda cita vajadzība, ne demokrātiska kontrole. Ar ko beidzās iepriekšējā drošības likumu epopeja, mums ir zināms. Atliek tikai rūpīgi sekot līdzi, vai tie „uzlabojumi”, kurus koalīcija grasās veikt parlamentā, būs vērsti uz demokrātisku vai totalitāru kontroli pār mūsu valsts drošības iestādēm. Un vai koalīcijas vajadzības, salīdzinot ar iepriekšējo reizi, būs saprotamas arī sabiedrībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja