Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pašvaldības banka taupītu rīdzinieku un pilsētas līdzekļus

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs pārrunājis t.s. Pašvaldības bankas izveidi ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimševicu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieku Jāni Brazovski. „T.s. Pašvaldības bankas izveidei būtu jābūt vienai no Rīgas domes prioritātēm, lai krīzes apstākļos atvieglotu maksājumu slogu rīdziniekiem un racionāli izmantotu pilsētas līdzekļus,” uzskata LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

„Pašvaldībai piederoša vai pašvaldības kontrolēta banka nav jauns risinājums, tā jau ir praksē ne vienā pasaules lielpilsētā vien pārbaudīta sistēma, kā racionāli izmantot pilsētas budžetu, piesaistīt investīciju naudu, kā arī taupīt pilsētnieku līdzekļus,” par ideju izveidot Rīgas Pašvaldības banku stāsta Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs, „īpaši svarīgi tas ir krīzes brīžos, kad nauda jātaupa gan pilsētai, gan iedzīvotājiem. Un katrs racionāli izmantots lats ir ļoti, ļoti svarīgs,” uzsver LSDSP priekšsēdētājs.Pašvaldības bankas izveide ļautu pilsētai apgrozīt un izmantot pilsētas līdzekļus, nemaksājot papildus komisijas komercbankām vai citām finanšu institūcijām, kas, ņemot vērā pilsētas lielo budžetu, galu galā veido ievērojamas naudas summas. Tas ļautu bankai piesaistīt finansējumu un investīciju resursus pilsētas attīstības programmām, kā arī izmantot Eiropas Savienības fondu pieejamos līdzekļus. Savs labums būtu arī rīdziniekiem – visus maksājumus, kas adresēti pilsētas uzņēmumiem (par siltumu, ūdeni, citiem komunāliem pakalpojumiem) varētu veikt bez papildus samaksas ar Pašvaldību bankas starpniecību.„Tas būtu abpusēji izdevīgi,” uzsver Jānis Dinevičs, „tāpēc esmu pārrunājis tālākās darbības, lai varētu reāli izveidot šādu finanšu struktūru, ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimševicu, kurš atbalstīja šo ideju, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieku Jāni Brazovski, kurš atzina, ka šādas bankas izveide ir realizējama.” LSDSP priekšsēdētājs uzsver, ka šādas bankas uzdevums nebūs pelnīt, bet gan racionāli izmantot pilsētas un rīdzinieku līdzekļus: „Te nav runa par peļņu, bet gan par to, ka ne pilsēta, ne rīdzinieki šobrīd nevar atļauties maksāt procentus, komisijas vai citus tamlīdzīgus maksājumus. Ja par ūdeni ir jāmaksā lats, tātad tas ir lats nevis lats piecdesmit,” saka Rīgas vicemērs. „Un Pašvaldības banka šādu iespēju nodrošinās.”Pašvaldības bankas izveide ir viens no LSDSP pirmsvēlēšanu programmas pamatpunktiem ekonomikas un finanšu sadaļā, kur uzsvērts: „Apkalpojot pilsētas budžetu un Rīgas domes kapitālsabiedrības, pēc naudas plūsmas tā kļūtu par ļoti ietekmīgu banku un ļautu Rīgas domei elastīgāk risināt finanšu problēmas dažādās jomās.”. LSDSP priekšsēdētājs, komentējot programmā ierakstīto, saka: „Aiz šī oficiālā formulējuma patiesībā ir ļoti reālas un visiem saprotamas lietas, kas skartu katra rīdzinieka maciņu. Un šajā gadījumā tas ir īpaši svarīgi – izvirzīt priekšlikumus, kuri dos reālu, nevis virtuālu vai abstraktu labumu,” uzsver Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja