Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

RIBOCA aicina uz mākslinieces Siselas Tolāsas lekciju par ožas nozīmi mākslā un ikdienā

Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, 12.aprīlī plkts. 16.30, Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) aicina uz mākslinieces un ķīmiķes Siselas Tolāsas (Sissel Tolaas) lekciju The world from the perspective of the Nose par ožas nozīmi mākslā un ikdienā, informēja biennāles pārstāve Inese Dābola.

Kontakts ar smaržām ir tikpat nepārtraukts, kā mūsu nepieciešamība elpot. Taču, neskatoties uz to, mūsdienās Rietumu sabiedrība izjūt arvien lielāku vēlmi maskēt un neitralizēt smaržas ar dažādu līdzekļu un metožu palīdzību, tādejādi zaudējot virkni noderīgas informācijas. Māksliniece un ķīmiķe Sisela Tolāsa pievēršas dažādiem ožas aspektiem un tam, kā šī maņa ļauj dzīvot intensīvāk un labāk izprast pasauli. Viņas interese par ožas maņu aizsākās 1990.gadā, pētot ožas nozīmi dažādās zinātnes jomās, mākslā, dizainā un citās disciplīnās. Laika gaitā Tolāsa ir izveidojusi smaržu un smaku arhīvu, kas sastāv no 7 000 eksemplāriem. Savukārt pēdējā laikā Tolāsa īpašu uzmanību pievērš pasaules okeānu arhīvam, kā arī projektam, kas saistīts ar Detroitas sabrukumu un astmas saslimšanas gadījumu skaitu šajā pilsētā.

Lekcijas ietvaros Rīgā S.Tolāsa aicinās izvērtēt mūsu attiecības ar maņu, smaku uztveri. Māksliniece dalīsies savā pieredzē, runājot gan par īstenotajiem projektiem, gan par iesāktajiem, kas veltīti ožas pasaulei, kā arī sīkāk pastāstīs par gaidāmo darbu, kas tiks īstenots Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros.

Tolāsa savas zināšanas papildinājusi Oslo, Varšavas, Maskavas, Sanktpēterburgas un Oksfordas universitātēs, kur ieguvusi izglītību ķīmijā, matemātikā, valodās un mākslā. Ar uzņēmuma International Flavours and Fragrances atbalstu 2004. gada janvārī Tolāsa nodibināja SMELL RE_searchLab Berlin – laboratoriju un studiju, kas paredzēta starpdisciplināriem projektiem un pētījumiem, kas saistīti ar ožu, smaku un smaržu. Sākot no 2014. gada, Tolāsa aktīvi iesaistās arī vairāku jauno uzņēmumu (start-up) darbībā. Kā būtisks pagrieziena punkts darbam ar maņu orgānu sistēmu, ir pasaulē pirmais Ožas atmiņas komplekts, ko viņa prezentēja 2016. gadā. Šobrīd māksliniece izstrādā arī vairākus citus maņām veltītus aparātus un instrumentus.

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pasākumu cikls veidots ar mērķi veicināt interesi par laikmetīgo mākslu, kā arī uzrunāt auditoriju vēl pirms gaidāmas biennāles. Biennāles pasākumu programmu veido apvienība Kolektīvs - kuratore Zane Zajančkauska un dizainere Ilze Kalnbērziņa Praz. Programmā ietilpst mākslinieku lekcijas, performances, debates, darbnīcas, filmu programma un citi pasākumi, kas norisināsies laikaposmā no šī gada janvāra beigām līdz novembrim.

Lekcija norisināsies angļu valodā un tās apmeklējums ir bez maksas.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja