Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RIBOCA rosina praktizēt un veidot iejūtīgas sarunas ar svešiniekiem

Oktobrī gaidāmā britu vēsturnieka un filozofa Teodora Zeldina vizīte Rīgā būs veltīta ikdienas komunikācijas praksēm un untumiem, kas mainījuši cilvēku savstarpējās saskarsmes paradumus un arvien biežāk apgrūtina tiem iespēju veidot jaunas iepazīšanās, informēja Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pārstāve Laura Adamoviča

Turpinot pieaugt indivīdu digitālajai nošķirtībai atsevišķos sociālajos grupējumos, pat savulaik tik pašsaprotamā tērzēšana ar kaimiņiem ir mainījusi savu pozīciju sadzīviskās komunikācijas nogrieznī. Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), organizējot Teodora Zeldina sarunu pasākumu Svešinieku mielasts, aicina rīdziniekus uz domu apmaiņas eksperimentu, kas ļaus atskārst, ka lāgam aprunāties ar svešinieku var būt ne tikai sasodīti interesanti, bet arī lietderīgi.         

RIBOCA sadarbībā ar fondu Oxford Muse 7. oktobra vakarā Dailes teātrī rīko īpaša formāta sarunu pasākumu Svešinieku mielasts. Tajā vienkopus sanāks vairāk nekā 200 rīdzinieku, lai izkoptu prasmi sarunāties ar svešiniekiem. Apsēdušies pie vakariņu galda, viņi ēdienkartē atradīs uzskaitītus nevis pavārmākslas brīnumus, bet rūpīgi izvēlētas sarunu tēmas, kuras izraudzījies Teodors Zeldins. Šādus pasākumus viņš rīkojis daudzviet pasaulē, uzsverot, ka Svešinieku mielasts ir izdevība iegūt jaunus paziņas, tomēr, pirmkārt, tā ir iespēja katram atklāt ko vairāk pašam par sevi.

Būdams Oksfordas Universitātes profesors, Teodors Zeldins bija viens no pirmajiem, kurš akadēmiskajā vēstures disciplīnā ieviesa metodi, lai pētītu un runātu par jūtu pasaules komponenšu – mīlestības, baiļu, vientulības, draudzības un personisko ambīciju – mainīgajiem stāvokļiem dažādu civilizāciju un laikmetu gaitā. Īpašu lomu viņš vienmēr piešķīris sarunu fenomenam, uzsverot, ka savstarpējās attiecības tiek izkopti prasmīgu sarunu ceļā. “Saruna ir prātu sastapšanās, ko veido dažādas atmiņas un ieradumi. Apmainoties ar viedokļiem, mainās fakti un domas. Diskusija iepazīstina ar pārsteiguma elementu, vienlaikus nodrošinot dalībniekus ar jauniem rīkiem. Saruna ir vajadzīga vairāk nekā jebkad agrāk - tā ir kļuvusi kritiski nepieciešama,” saka Teodors Zeldins.  

Teodora Zeldina dibinātais fonds Oxford Muse darbojas kā izglītojoša platforma, lai ar sarunām veltītiem projektiem veicinātu iecietību pret viedokļu dažādību un mudinātu rūpīgāk apsvērt cilvēku savstarpējo attiecību kultūras ietekmi uz mūsdienu pasaules sociālpolitiskajām norisēm.

Svešinieku mielasts norisināsies Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles starpgada programmas microRIBOCA ietvaros. Vienīgo pasākumu Baltijas valstīs rīko RIBOCA sadarbībā ar fondu Oxford Muse un Dailes teātra atbalstu. Biļetes uz gaidāmo pasākumu ir izpārdotas.

17 gadu vecumā absolvējis Londonas, bet pēc tam arī Oksfordas Universitāti (abas ‒ ar izcilību), Teodors Zeldins palīdzēja Oksfordas Universitātes Sv. Antonija koledžai kļūt par starptautisko zinātņu pēcdiploma studiju centru un trīspadsmit gadus pildīja tās dekāna pienākumus. Kopš piecu sējumu darba Franču kaislību vēsture (Godkāre un mīlestība, Intelekts un lepnums, Gaume un korupcija, Bažas un divkosība, Politika un dusmas) klajā nākšanas Zeldins tika atzīts par vienu no vadošajiem ekspertiem franču kultūras un nacionālā rakstura jautājumos. Ekonomikas žurnāls L'Usine nouvelle raksta: “Teodors Zeldins ir cilvēks, kuru francūži pēc karalienes Elizabetes II [starp britiem] vērtē visaugstāk. Viņš mūs saprot labāk nekā tie, kas ir mūsu valdībā, labāk nekā mūsu laulātie draugi un draudzenes, mūsu priekšnieki un mūsu bērni.” Teodors Zeldins bijis Francijas prezidenta padomdevējs un apbalvots ar Goda Leģiona ordeni komandiera pakāpē.

Zeldina grāmata Laime, viņa lekcijas par sarunas mākslu raidsabiedrības BBC radiostacijas Radio 4 ēterā, cilvēka personīgajām emocijām veltītā Intīmā cilvēces vēsture un darbs Dzīves slepenie prieki ‒ jauns veids kā atcerēties pagātni un iztēloties nākotni iezīmēja pievēršanos vēl neapgūtu dzīves mākslas iespēju izpētei. Teodora Zeldina darbi tulkoti 27 valodās. Viņš piedalījies BBC radio programmā The Brains Trust un ir iecelts par Britu Impērijas ordeņa komandieri.

Zeldins bijis Pasaules ekonomikas foruma stipendiāts, aktīvi darbojies Oksfordas vadības zinību programmās un iecelts par Parīzes Biznesa augstskolas goda profesoru. Viņš aicināts dalīties savās zināšanās ar finanšu, jurisprudences, medicīnas, IT, konsultējošo, transporta, ražošanas, dizaina, mākslas, reklāmas, valsts un starptautisko organizāciju vadošo amatpersonu auditorijām. Laikraksts Independent on Sunday nosaucis Teodoru Zeldinu par vienu no četrdesmit cilvēkiem, kuru idejām varētu būt paliekoša nozīme jaunajā gadu tūkstotī.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), kas dibināta 2016. gadā, ir viens no apjomīgākajiem laikmetīgās mākslas notikumiem Latvijā un Baltijas valstīs. Tā notiek reizi divos gados, un tās radošā vadība ik reizi tiek uzticēta citam starptautiska mēroga mākslas kuratoram.

RIBOCA ir sabiedriska iniciatīva, kuru aizsākusi biennāles fonda dibinātāja Agnija Mirgorodska, lai pievērstu starptautisku uzmanību kultūras norisēm Baltijas reģionā, kā arī lai veicinātu domu apmaiņu un sadarbības iespējas, kas piešķirtu Rīgai īpašu vietu mākslas pasaules kartē.

Otrā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) ar tās vadošo kuratori Rebeku Lamaršu‑Vedelu (Rebecca Lamarche-Vadel) programmas koncepcijā īpašu vietu atvēlēs dažādu pozitīvu nākotnes scenāriju meklējumiem, rodot jaunas atbildes par to, kā ekoloģisko, ekonomisko un sociālo pārmaiņu virpulī būt cilvēkam. RIBOCA2 notiks no 2020. gada 16. maija līdz 11. oktobrim.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja