Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Rīgā ar lekciju viesosies mākslinieks Nedko Solakovs

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle aicina uz bulgāru mākslinieka Nedko Solakova lekciju 29. maijā plkst.18 Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā. Lekcija norisināsies angļu valodā, ieeja bezmaksas.

Nedko Solakovs apvieno savu tradicionālo izglītību ar konceptuālu praksi, radot komplicētus, daudzpusīgus un asprātīgus darbus. Viņš ir izcils stāstītājs ar nepārprotami poētisku vēlmi pēc īsiem stāstiem, aforismiem, salīdzinājumiem, vārdu spēlēm un semantiskām divdomībām. Lai analizētu lomu spēles un pretrunas, kādas pastāv laikmetīgajā pasaulē, kolektīvajās "patiesībās" un sabiedrības normās, kas caurstrāvo cilvēku savstarpējo mijiedarbi, Solakovs savos zīmējumos, gleznās, performancēs un instalācijās izmanto ironisku, metaforisku un polisemantisku stilu.

Lai radītu darbu Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennālei, Nedko Solakovs veicis ceļojumu no Sofijas līdz Rīgai, pavadot ceļā vairāk par desmit dienām un fiksējot dažādās līdzības un atšķirības starp Bulgāriju un citām Austrumeiropas valstīm, kurām viņš braucis cauri. Viņu interesējušas jebkādas līdzības un atšķirības – kā darbojas ceļi, kā izturas un izskatās pasu kontrolieri pie dažādajām robežām, vai ļaudis, ko satiekam Serbijā, Ungārijā, Slovākijā, Polijā, Lietuvā un Latvijā izskatās pietiekami laimīgi, dzīvojot kapitālistiskajā pasaulē. Lekcijas laikā Nedko Solakovs iepazīstinās ar saviem iepriekšējo gadu darbiem.

Jau kopš 1990.gadiem Nedko Solakova darbi tiek regulāri izstādīti Eiropā un ASV. Viņa darbi bija skatāmi Aperto'93 (Venēcijas biennāle), 48., 49., 50. un 52. Venēcijas biennāles laidienā, 3., 4. un 9. Istanbulas biennāles laidienā, San Paolo 1994. gada biennālē, Manifesta1, documenta 12 un citās liela mēroga starptautiskās izstādēs. Nedko Solakova solo izstādes notikušas Čiado muzejā, Lisabonā, Stichting De Appel, Amsterdamā, Zalcburgas mākslas telpā. 2011-2012. gadā viņa retrospektīva Viss kārtībā, ar ekspektācijām (All in Order, with Expectations) tika sarīkota Ikon Galerija Birmingemā, Fondazione Civica Trento, kā arī S.M.A.K. Ģentē un Fundacao de Serralves, Porto. Viņa darbi ir gan publiskās, gan privātās kolekcijās: Pompidū centrā Parīzē; Museum für Moderne Kunst Frankfurtē pie Mainas; Tate Modern Londonā; MoMA Ņujorkā; un Kunsthaus Cīrihē.

Biennāles pasākumu cikls veidots ar mērķi veicināt interesi par laikmetīgo mākslu, kā arī uzrunāt auditoriju vēl pirms gaidāmas biennāles. Biennāles pasākumu programmu veido apvienība Kolektīvs - kuratore Zane Zajančkauska un dizainere Ilze Kalnbērziņa Prā. Programā ietilpst mākslinieku lekcijas, performances, debates, darbnīcas, filmu programma un citi pasākumi, kas norisināsies laikaposmā no šī gada janvāra beigām līdz novembrim.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja