Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Rīgas Motomuzejā būs skatāma Ilzes Helgelandes gleznu izstāde Nostaļģija

Rīgas Motormuzeja 0.stāva zālē no 27. jūnija līdz 25.augustam būs skatāma Ilzes Helgelandes gleznu izstāde Nostaļģija

2021. gadā Ilzes Helgelandes darbs Dio Nostalgia tika izstādīts Londonas mākslas biennālē. Par izstādi Latvijā māksliniece Ilze Helgelande saka: "Turpinot iesākto tēmu, nu jau esmu radījusi veselu Nostaļģija darbu sēriju. Rīgas Motormuzejā būs izstādīti četrpadsmit darbi, kas liek aizdomāties par ātri ritošo laiku, tehnoloģiju lielajām pārmaiņām un attīstību. Mana jaunākā gleznu sērija ir par ikdienas triviālām lietām, kuras mēs šajā laikā un laikmetā pamazām aizmirstam. Šie darbi atspoguļo aizejošo laiku, atgādinot par tehnoloģijām un lietām, kas agrāk bija būtiskas un atradās gandrīz katra cilvēka mājās. Tagad tās ir tikai slāņainas atmiņas, kas asociējas ar vecāko paaudzi un bērnības atmiņām.”

Ilze Helgelande apguvusi dažādu veidu stāstniecību, studējusi gan aktiermākslu, gan grafisko dizainu un strādājusi par televīzijas korespondenti, taču viņas lielākā mīlestība ir glezniecība. Pēc Sanfrancisko Mākslas akadēmijas (Academy of Art University) absolvēšanas 2018. gadā māksliniece pilnībā nododas glezniecībai. Māksliniece dzīvo un strādā Norvēģijā, uzturot ciešu saikni ar Latviju. Ilze Helgelande: "Es teiktu, ka manis radītā māksla ir laikmetīga un romantiska. Joprojām esmu uzticīga akadēmiskajām tehnikām mākslā un eļļas glezniecībai, taču vienlaikus esmu atvērta jauniem izaicinājumiem un iespējām. Man patīk izaicināt arī skatītājus, atstājot viņiem vietu iztēlei, lai pabeigtu gleznā iesākto tēmu."

Ilzi Helgelandi kā gleznotāju iedvesmo laika netveramība, par ko uzskatāmi atgādina tehnoloģiju attīstība. Nemitīgajā laika skrējienā daudzi kādreiz cildināti un cienīti tehnoloģiju brīnumi pamazām aiziet otrajā plānā, ko aizēno jaunāku, ātrāku un efektīvāku inovāciju mirdzums. Priekšmeti, kas tikai pirms dažām desmitgadēm sabiedrībā tika vērtēti kā neatņemama sadzīves sastāvdaļa un pat luksusa preces, tagad mētājas bēniņos un lūžņu kaudzēs. Relikvijas ir piesātinātas ar sava laikmeta būtību, glabā stāstus un atmiņas, kas runā par cilvēces progresa pārejošo dabu un rūgti saldo laika ritējumu. Šīs ierīces nebija tikai rīki, bet arī simboli, kas liecināja par dzīvesveidu, saziņu un izklaidi. Gleznu sērijā Nostaļģija māksliniece atgriež šos priekšmetus dzīvē uz audekla. Palielinātās klusās dabas šķiet mainījušas formu, pārslāņojušās ar dažādiem rakursiem un toņkārtām, šķietami apzīmējot to, ka arī mūsu atmiņas par šiem priekšmetiem paliek neskaidras. Ilze Helgelande gleznās izmanto caurspīdīgas krāsu shēmas un abstraktas ģeometriskas formas. Objekti uz audekla šķiet nedaudz maldinoši un netverami tāpat kā mūsu atmiņas par tiem. Vērojot gleznas, ir iespēja uz mirkli atgriezties atmiņās un izvērtēt pagājušā laika sadzīvi retrospektīvā.

 

Rīgas Motormuzejs nesen atklāja savu jauno interaktīvo ekspozīciju un apmeklētāji tiek aicināti, izmantojot interesantu interaktīvu risinājumu, atpazīt un izprast propagandas elementus. Jaunizveidotā ekspozīcija sniedz dziļāku izpratni par vēsturiskajiem notikumiem un informācijas ietekmi uz sabiedrību, piedāvājot jaunu un aizraujošu veidu, kā izzināt vēsturi. Papildus ir arī izstrādāts digitāls tests, lai pēc ekspozīcijas iepazīšanas pārbaudītu savas zināšanas. 

Modernizētā kulta auto ekspozīcija piedāvā apmeklētājiem iejusties filmas galvenā varoņa lomā. Instalācija ir bagātināta ar modernākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas ļauj apmeklētājiem piedzīvot aizraujošu ceļojumu kino pasaulē, rezultātā saņemot videomateriālu ar savu dalību. Papildus tam, apmeklētājiem ir iespēja iesēsties klasiskā Porsche 944, izbaudot leģendārā automobiļa šarmu un piedzīvojumu garšu.

Rīgas Motormuzejs apmeklējumam atvērts no otrdienas līdz svētdienai, no pl.10.00 līdz 18.00. Pirmdienās muzejs ir slēgts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja