Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Satversmes 99. pants

Latvijā, tāpat kā daudzās pasaules valstīs, ir ļoti skaidrs dalījums starp garīgo un laicīgo varu. Satversmes 99. pantā ir nepārprotami pateikts, ka "Baznīca ir atdalīta no valsts." Kārtējo reizi nākas konstatēt, ka mūsu valstī pamatlikums saka vienu, bet politikāņi nodarbojas ar pavisam ko citu.

Jau pierasts pie tā, ka "mācītāji" no Latvijas Pirmās partijas vicina Bībeli pa gaisu tad, kad viņiem nav laikmetā pamatotu argumentu par to, kāpēc viņiem būtu jābūt radikāli aizspriedumainiem. Nu nāk vēsts, ka arī jaunceptais Valsts prezidents sācis sarunas ar baznīcu par to, ka tā varētu piedalīties Stratēģiskās analīzes komisijas darbā -- tā ir tā pati komisija, kuru kādreiz vadīja Vaira Vīķe-Freiberga, un viņas laikā Satversme tika ievērota. Redzēsim, kā rīkosies viņas pēctecis, bet nudien negribētos pie valsts stūres pārāk tuvu laist ļaudis, kuri ir pārliecināti, ka kristietības galvenā funkcija ir cilvēkus atstumt, nevis viņus aicināt pie sevis. Prezidents Zatlers ir teicis, ka ekumeniskā brīvība Latvijā ir svarīga, bet tieši ekumenisko brīvību valsts "tradicionālās" reliģiskās konfesijas vēlas redzēt vismazāk. Būtu interesanti redzēt, kuru īsti baznīckungu V. Zatlers aicinātu piedalītiies komisijas darbā. Ņems luterāni, spiegs katoļi. Lūkosies ebreju virzienā, spiegs antisemīti. Ārzemju sektanti, kuri mūsu valstī parādījās pirms pāris gadiem un kuri ir veidojuši pietiekami specifiskas attiecības ar "mācītāju partiju", visnotaļ nepārprotami likuši saprast, ka viņi vēlas ietekmēt arī valsts politiku, tātad -- laicīgo politiku. Un kur tad paliks Dievturi, ja jau mēs esam tik ļoti latviski?

Problēma ir arī tajā apstāklī, ka politiskajā kontekstā "reliģiskie" politikāņi ir gaužām liekulīgi. Lasītājiem nebūs jaunums tas, ka Bībeli viņi bāž sabiedrībai ģīmī lielākoties seksuālās orientācijas jautājumā, taču tajā pašā Bībelē daudz stingrāki teksti ir par laulības šķiršanu. Izteikti nerunātīgi šie dabas bērni, piemēram, ir par Mateja evaņģēlijā skaidri pateikto -- ja cilvēks šķiras no sievas un apprec citu sievieti, viņš nodarbojas ar laulības pārkāpšanu. Vai dieniņ, kas tik Saeimā nenotiktu, ja "mācītāji" sāktu par to runāt! Cik gan nebūtu deputātu, kuri tiktu aprieti un nicināti! Bet tas, lūk, ir teksts no Bībeles, kuru politikāņi var ignorēt. Saku vēlreiz -- elpu aizraujoši liekuļi.

Vanadziski luterāniskās baznīcas runasvīrs Brūvers presē ir teicis, ka domājot par stratēģiskiem jautājumiem, valstī būtu jādomā arī par "garīgo dimensiju". Taču ne velti Jēzus ir ļoti skaidri Bībelē atdalījis laicīgo valstību no mūžīgās valstības. "Garīgā dimensija" diemžēl mūsu valstī no baznīcas puses pietiekami bieži izpaužas vai nu kā savu laicīgo interešu barga jo barga aizstāvība (luterāņu baznīca un nekustamie īpašumi) vai arī kā aizspriedumu paušana aiz krusta un talāra slēpjoties. Satversmes autori 99. pantu neradīja tāpat vien. Tas nav zaudējis nozīmi arī tagad.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja