Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sports atklāj valodu problēmas

Šoreiz rakstu par bērnu sportu, bet ne no sportisko sasniegumu viedokļa. Izrādās, bērnu sports parāda kādu problēmu. 4.maijā manam deviņgadīgajam dēlam bija futbola spēle Rīgas čempionātā. Uz komandas sveicienu pirms spēles: Esi sveiks!Pretinieku komanda mundri nokliedzās: Privet! Un tie nebija no Vologdas, Tjumeņas vai Arhangeļskas atbraukušie puiši.

Tie bija mūsu pašu rīdzinieki no Skonto komandas! (Interesanti, kā viņi mūsu vispārizglītojošajās skolās ir tikuši līdz 3.klasei, neprotot pat sasveicināties valsts valodā?)Tāds, lūk, sveiciens 18.Latvijas Republikas Neatkarības pasludināšanas gadadienā no jaunajiem šīs valsts pilsoņiem! Un nekādi jautājumi neradās ne Skonto komandas treneriem, ne bērnu vecākiem. Lieki piebilst (tomēr bildīšu), ka spēles laikā neviens vārds no Skonto treneru mutēm neskanēja latviski.Ir vēl trakāk - Rīgā vienīgajā valsts finansētajā «Rīgas futbola skolā» arī treniņi notiekot vienā – krievu valodā! (vai tas ir tas, ko finansējot Latvijas valsts ir vēlējusies panākt?) Pārējo komandu uzturēšana ir pilnībā uz vecāku pleciem. Ir nonācis pat tik tālu, ka Rīgā ir tikai viens(!) futbola klubs, kur viss treniņu process pilnībā notiek latviešu valodā.Daudz labāk nav arī citos sporta veidos – Rīgas Vingrošanas skolā, principā nodarbības norit krieviski. Arī hokejā nav daudz treneru, kas spēj nodarbības novadīt latviešu valodā. Un ko lai dara latviešu bērns Rīgā? Klaiņo pa ielām, vai arī, lai dodas mocīties treniņos, kas notiek viņam nesaprotamā ( ne valsts valodā) valodā?Ko dara mūsu Integrācijas sekretariāts? (tikai tīksminās par sadarbību ar baznīcām?) Izskatās, ka Izglītības ministrija ir «nogurusi», apsaimniekojot savus daudzos īpašumus un «funktierējot» aizvien jaunus variantus, kā tomēr privatizēt Saulesdārzu. Kultūras ministrija savukārt metusies «dižbūvēs» un, šķiet, nenolaidīsies tik zemu, kā rūpēs par valsts valodu.Valdība ir priecīga par pasludināto 60:40 attiecību valodu apmācībai vidusskolās. Kā tas viss notiek reāli, nav tik būtiski — galvenais, ka miers ielās!Vai nevajadzētu tomēr kādam IZM «pamosties» un paskatīties, kas patiesībā notiek mūsu valsts un pašvaldības finansētajās skolās? Ja nē, būsim spiesti ieviest angļu valodu kā starpetniskās kontaktēšanās valodu starp Latvijas pilsoņiem. (arī SC līderi visžēlīgi atļāvuši latviešiem nemācīties krievu valodu. Nav gan dzirdēts, ka viņi aicinātu mācīties valsts valodu)Jaunais laiks piedāvā Rīgā palielināt bērnudārzu skaitu, kuros būs latviešu valodas grupiņas. Vecāki pat to vēloties, bet izrādās nav pedagogu. (IZM — Hallo!) Tāpat jāpalielina arī skolu skaits, kurās apmācība ir latviešu valodā. Ja ir citi risinājumi, lūdzu, sakiet!Jo neticu, ka visi ir mierā ar situāciju, kad Latvijas TV pusaudžiem domātajā raidījumā Juniors TV, Latvijā dzimis un gandrīz jau skolu beidzis U-18 izlases hokejists intervijā nevar pateikt divus teikumus latviešu valodā.Un tā no valsts attīstības un nākotnes viedokļa ir problēma. Kurp virzās Latvijas valsts?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja