Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Teksta un attēla sinerģija mākslā

Mūkusalas Mākslas salonā – Valoda un Gardēža ceļojums

"Koncentrēta darbu izlase, kur iespējams saskatīt paralēles, līdzības šķietami atšķirīgajā, saskatīt valodas klātbūtnes daudzveidību," tā par to, kam jāpievērš uzmanība izstādē Valoda, saka kuratore Arta Vārpa. Impulss izstādei radies, meklējot tēmas un vienojošus elementus Zuzānu mākslas kolekcijā. "Valoda pēc būtības nav tēma, tā ir līdzvērtīgs izteiksmes instruments līdzās citiem mākslinieciskiem izteiksmes līdzekļiem. Darbi atlasīti apmēram 100 gadu periodā. Izstādē eksponēti Valda Āboliņa, Leonīda Āriņa, Ausekļa Baušķenieka, Borisa Bērziņa, Andra Brežes, Voldemāra Irbes, Vladimira Glušenkova, Kristapa Ģelža, Frančeskas Kirkes, Leonarda Laganovska, Pauļa Liepas, Ivara Poikāna, Jura Putrāma, Guntara Sietiņa, Romana Sutas, Kārļa Vītola, Henriha Vorkala un citu mākslinieku darbi. Tos atlasot, atklājās izteiksmīga un pamanāma valodas klātbūtne gan grafikā, gan glezniecībā," stāsta Arta Vārpa.

Kādā gleznā ir grāmata, citā – avīze, restorāna nosaukums atspulgā. XX gs. sākumā modernisma gleznās parādījās afišu stabi ar uzrakstiem. Kubisma un citu stilu eksperimentos teksts ienāca kā dekoratīvs elements. "Ekspozīcija apliecina, ka mākslinieki valodu lieto ne tikai kā dekoratīvu vai intelektuālu izteiksmes līdzekli. Valoda ir arī instruments, ar ko izspēlēt trikus – attēlot paradoksus, labsirdīgi pasmaidīt vai nesaudzīgi ironizēt par laikmetam tipiskām nejēdzībām. Dažbrīd teksts ir gandrīz nemanāms, tomēr nozīmīgs, jo atklāj autora noskaņojumu, universālas idejas par būtisko mākslā, trāpīgu ikdienas vērojumu. Tas var būt arī urdošs jautājums, kurā paslēpta ironija, vājību un šaubu izteicējs vai pārmaiņu vēstnesis," skaidro izstādes kuratore. "Hronoloģiski tuvojoties mūsdienām, attēla un teksta saplūšana notiek daudz rafinētāk, jo ienāk autora spēles ar vārdiem. Mākslinieki darbos iekodē papildu vēstījumu par laikmetu, dzīves situācijām, tendencēm sabiedrībā. Bet viņi var arī izstāstīt kaut ko ļoti personīgu, autobiogrāfisku." 

Šai tēmai – valodai – piesaistīta būs arī valodnieces Gunas Kalniņas lekcija Pareiza un mūsdienīga latviešu valoda. Korektora piezīmes 16. maijā plkst. 18.30, bet 26. maijā izstādes Valoda ietvaros norisināsies praktiska kaligrāfijas nodarbība.

Turpat Mūkusalas Mākslas salonā skatāma vēl viena izstāde – Gardēža ceļojums. Nosaukumā ietvertā atsauce uz gardēdību ir ne vien gastronomiska rakstura, bet attiecināma arī uz ceļošanas, pasaules izzināšanas un kolekcionēšanas aizrautību. Izstādes pamatā ir Rīgā dzimušā vācbaltieša Nikolausa fon Himzela (1729–1764) piecu gadu Eiropas ceļojuma laikā pieredzētais, kas fiksēts dienasgrāmatā, apkopojot iespaidus par zinātnes un medicīnas sasniegumiem, kolekcionāriem un viņu kabinetiem, sociālās un kultūras dzīves smalkumiem un pat kulinārām niansēm.

Abas izstādes skatāmas līdz 22. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja