Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tuvredzība vai tūļāšanās Izglītības ministrijā

Izglītības jomā Latvijā ir tik daudz problēmu un nekārtību, ka gandrīz vai neceļas roka rakstīt vēl par vienu, bet tāda ir komentētāja dzīve. Uzrodas kaut kas nepatīkams, par to ir jāraksta.

Šodien kādā citā laikrakstā intervēts lingvists Austris Grasis, viņš ilgus gadus Bonnas Universitātē strādāja Baltu valodu lektorātā. Tur dažādu tautību pārstāvji dažādu iemeslu dēļ ļoti intensīvi mācījās latviešu un lietuviešu valodu. Viens šīs programmas absolvents, piemēram, strādā Latvijas Kultūras akadēmijā kā skolotājs, visiem studentiem sešus mēnešus gara mācību procesa laikā Bonnas Universitāte nodrošināja vismaz sarunvalodas, ja ne augstāku valodas līmeni.

Nu šīs programmas vairs nav. A. Grasis pensionējies un pārcēlies uz Latviju, bet ne jau tur tas suns aprakts. A. Grasis: "Speciālistu manā vietā vēl būtu atraduši, taču galvenā problēma bija finansējuma trūkums. Universitātes Vācijā taupības nolūkos arī mēģina samazināt izdevumus, un tāpēc bija jādomā, kur rast finansējumu tā uzturēšanai. Kā labāko risinājumu Latvijas iglītības ministrei ieteicu to, ka Latvijas valsts varētu finansēt vienu trešdaļu izdevumu, Lietuva -- otru trešdaļu un Vācija -- pārējo daļu."

Manu uzmanību šī intervija šorīt piesaistīja tāpēc, ka pagājušā gada septembrī par Bonnas Universitātes programmu bija runa kāda semināra darba grupā, kuru vadīju es. Toreiz A. Grasis pastāstīja, cik daudz naudas no Latvijas puses būtu vajadzīgs. Ziniet cik? Astoņi tūkstoši latu, tā toreiz pateica speciālists. Astoņi tūkstoši latu!!! Un tos nevarēja atrast. Protams, var teikt, ka pašas Latvijas izglītības sistēmā ir tik daudz nelaimju un nepatikšanu, ka finansēt valodas mācības programmu kaut kādā tur Vācijā ir lieka greznība. Bet nav vis. Cilvēks, kurš prot latviešu valodu, iepazīst arī Latviju, un nekad mūsu valstij ārzemēs nebūs pārāk daudz draugu. Draugu var vien būt par maz.

Latviešu valodas mācīšana ārvalstīs ir būtiska lieta ne jau Bonnas Universitātes kontekstā vien. Aktīvs atbalsts vajadzīgs latviešu skolām un skoliņām daudzās valstīs, turklāt izmisīgi svarīgi padomāt arī par tiem nu jau noteikti simtos vai pat tūkstošos skaitāmajiem latviešu bērniem, kuri atrodas Īrijā, Lielbritānijā un citur Eiropas Savienībā. Taču vērts domāt arī par valodu augstākās izglītības līmenī. Nu viena iespēja palaista vējā. Tuvredzība? Tūļāšanās? Vienalga -- skumji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja