Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Uz kara takas ar prezidentu

Es neapskaužu prezidentu un viņa priekšā stāvošo izvēli. Es nezinu, kas un kādus padomus viņam dod, bet es kā šīs valsts pilsonis rūpīgi vēroju viņu un gaidu viņa lēmumu. Es domāju, ka šis lēmums ir galvenais lūzuma punkts viņa kā prezidenta karjerā. Vai viņš salūzīs zem savas nastas?

Politiskā loģika liktu par premjera kandidātu virzīt to, kuram ir drošs atbalsts parlamentā. Tāds šobrīd ir Tautas partijas virzītajam kandidātam Edgaram Zalānam.

Taču šis kandidāts un caur viņu Tautas partija ir atklāti un droši nostājušies uz kara takas ar tautu un prezidentu. Pēc vājuma mirkļa tautas iziešanas ielās un valdības sašūpošanās dēļ Tautas partija jau savā kongresā mobilizējās un nokratīja no sevis visus pārmetumus, pašiedvesmu smeļoties no partijas dibinātāja Andra Šķēles un viņa iniciētā «uzticības» balsojuma. Tas turpinājās arī vēlāk valdes sēdē, izvirzot par premjera kandidātu Edgaru Zalānu.

Tas viss notika uz savdabīga fona – liela daļa tautas prasīja pārmaiņas, aptaujas rādīja graujošu uzticības trūkumu valdošajai koalīcijai, prezidents vismaz publiski uzstāja uz attieksmes maiņu un, lai gan mazliet neveikli, toties ļoti patiesi un pareizi aicināja publiski debatēt par nākamo valdību, kā tas normālā demokrātijā pienāktos.

Edgars Zalāns un Tautas partija viņam ir atbildējusi. Kā ar dūri pa seju. Neiesim un nedebatēsim. Zalāns uzstājīgi atkārto, TP līderi Kalvītis un Kučinskis piekrītoši māj ar galvu (abu kungu atrunas nav vērā ņemamas). Nepārprotami nostājušies uz kara takas ar prezidentu un tautu, kuras pēdējā cerība šobrīd ir prezidents.

Iespējams, ka TP nekaunības pamatā ir viņiem vien zināmas ietekmes sviras, tādēļ tik bezkaunīgi izaicina prezidentu. Taču no malas izskatās, ka partija to uztver kā izšķirošo cīņu, gluži kā Melnajam bruņiniekam ar Lāčplēsi. Kurš kuru – vai nu turpināsies TP uzspiestais valdīšanas veids ar likumu apiešanu un piegriešanu pēc sava prāta (priekšvēlēšanu tēriņi, KNAB epopeja, drošības likumi), vai arī tam tiks darīts gals uz visiem laikiem. Jo tik augstas likmes ir šoreiz stādījusi tauta. Var saprast TP rīcību, jo pēdējā cīņā jau nav ko zaudēt.

Tāpēc vissmagākā izvēle ir prezidentam – vai džentlmeniskā mierā noskurināties pēc sitiena pa seju, viņam vien zināmu apsvērumu vai saistību dēļ, vai stingri un noteikti atbildēt, ka šāda politika vairs neies cauri. Es viņu neapskaužu, bet viņš ir prezidents un viņam jālemj.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja