Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējam un sāļajam ūdenim sitoties sejā. Dzīves un krāsas plūdums Jāņa Murovska sietspiedes darbos

No sestdienas, 30. novembra, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas profesora mākslinieka Jāņa Murovska darbu izstāde ar nosaukumu ... un plūsma... Jānis Murovskis... sietspiede....

Izstādes sākumpunkts ir maza fotogrāfija, kurā fiksēta Latvijas un Krievijas miera sarunu delegācijas sagaidīšana Zilupes stacijā 1920. gadā. Toreiz no Maskavas atgriezās arī mākslinieka vectēvs Jānis Jējers, kurš ticis piekomandēts kā sevišķo uzdevumu virsnieks.

Lūk, tur viņš stāv. Ceturtais no kreisās. Vienu roku bikšu kabatā iebāzis, raugās objektīvā. Tieši tāpat mēdzot darīt arī mazdēls, atklāj Jāņa Murovska sieva, māksliniece Ineta Berkmane, kura palīdz izstādes iekārtošanā. Tieši tāpat kā viņa vectēvs, mākslinieks pirms vairākiem gadiem ir sācis audzēt vīnogas, toreiz vēl nenojaušot, ka ar to pašu savulaik ir nodarbojies arī Jānis Jējers. "Vectēvs-es-es-vectēvs," saka Jānis Murovskis, kurš nesen pats ir kļuvis par vectēvu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva izstāžu zāļu lielākajā telpā ir eksponēti viņa šīgada laikā tapušie darbi. "Kad mēs tos izlikām un nofotografējām kopskatu, pamanījām, ka tas atgādina vilciena vagonu," stāsta Jānis Murovskis, iepazīstinot ar savu izstādi atklāšanas priekšvakarā. Aiz "logiem" pavīd Neskaidra aina, Lielupe, Starojums, Dziesma. "Vētras laikā vectēvam ir paticis stāvēt jūras krastā un dziedāt, vējam un sāļajam ūdenim sitoties sejā," piebilst mākslinieks.

Savukārt muzeja 4. stāva mazajās izstāžu zālēs var iepazīties ar viņa agrāk radītajiem darbiem, no kuriem pats senākais ir Eža kažociņš, kas tapis 2009. gadā un kļuvis par pagrieziena punktu Jāņa Murovska daiļradē. Iepriekš viņš bija aizrāvies ar kartona gravīrām, bet tajā laikā pievērsies sietspiedes variācijai, ko dēvē par zūdošo formu, kad attēls tiek veidots (tecināts) tieši uz sieta un nodrukājas viss, kas nav "uzzīmēts".

Šī pārmaiņas atnesušā darba pilnais nosaukums ir Eža kažociņš. "Bija man tāda grāmatiņa, kuras iespaidā vēl šodien mežā pie īpašiem saulesstariem, šķiet, tūlīt manā acu priekšā notiks ezīša un Ķēniņa tikšanās." Šādi izvērsti formulējumi ir lasāmi pie vairākiem mākslinieka darbiem un pauž tajos ietvertās situācijas un sajūtas. "Kādreiz es ārkārtīgi daudz lasīju un man ļoti patika viduslaiku izdevumu garie nosaukumi, kas rautin rāva grāmatā iekšā," atminas Jānis Murovskis, kurš savus darbus turpretim paraksta ļoti lakoniski – ar vārdu Muris.

Izstāde ... un plūsma... Jānis Murovskis... sietspiede... LNMM būs atvērta līdz 26. janvārim.

Papildu informācija – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja