Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vēsma Kontere McQuillan: Oslo Opera. Arhitektūras gardēžu galamērķis

Šīs nedēļas ierakstu ar nodomu nolēmu atlikt līdz svētdienas vakaram. Svētdien 26.augustā publiskai apskatei tika atvērta ēka, kas tuvākajos gados būs viens no arhitektūras gardēžu iecienītākajiem galamērķiem - Oslo Opera. Faktiski apskatei tika atvērts Operas jumts, jo pati ēka tiks nodota ekspluatācijā šī gada decembrī, bet iekštelpu apdare tiks pabeigta 2008.gada aprīlī.

Projektēja visstilīgākais birojs


Oslo Operas vēsture pilsētas vēsturē iezīmīga ar to, ka internacionālā konkursā ar 230 pieteikumiem uzvarēja vietējais arhitektu birojs Snøhetta. Patiesībā šo stāstu varētu salīdzināt ar latviešu biroja Sīlis, Zābers, Kļava uzvaru konkursā par akustiskās koncertzāles projektu Rīgā. Popularitātes ziņā Snøhetta varētu salīdzināt ar Sīli&Co - Snøhetta noteikti nav klaji komerciālas arhitektūras pārstāvji, vienmēr ir gājuši savu visai savdabīgo ceļu. Snøhetta ballītes vienmēr ir vislabākās un cilvēki visstilīgākie. Snøhetta šobrīd noteikti ir Norvēģijas arhitektūras spožākā eksporta prece. Birojs, ar ko Norvēģija reprezentējas internacionālā arēnā.

Iecelta degradētā rajonā


Arhitekti viennozīmīgi mēģināja radīt jaunu arhitektūras vēstures pieminekli, kas būtu iezīmīgs pilsētai kā, piemēram Frank Gehry projektētais Guggenheima muzejs Bilbao, jo līdz šim tādas jaunākās arhitektūras zīmes Oslo nav bijis. Otrs uzdevums bija atrast apjoma pareizo attiecību starp ūdeni un zemi, jo Opera atrodas Oslo Fjorda malā. Rajons, kurā atrodas Opera - Bjørvika faktiski ir pieskaitāms pilsētas degradētajām vietām - bijušās ostas teritorijas. Pilsētas uzstādījums bija veidot Operu šeit, lai iedotu jaunu dzīvību šim rajonam. Līdz ar to ļoti svarīgs bija uzdevums par Operas ārējo publisko telpu - lai cilvēki sāktu aktīvi apdzīvot šo pašlaik pastaigām pagalam neiecienīto rajonu. Protams, galvenā problēma - lielceļa pārveidošana tunelī un satiksmes pārvietošana zem zemes, pilsētai būs jārisina tuvākajos 20 gados.

Operas jumts publiskajām pastaigām


Tomēr pēc šodienas Operas apskates domāju, ka galvenais mērķis ir sasniegts. Oslo arhitekti gan mētāja jociņus par vadošā arhitekta Kjetil Trædal Thorsen mīlestību pret slīpajām plaknēm (jo tāda noteikti būs "iesmelta" katrā Snøhetta projektētā objektā), tomēr Operas gadījumā rampu sistēma patiesi darbojas. Slīpo plakņu sistēma, kas ir arhitektūras apjoma jumts, ir ieklāta par karraras (Carrara) marmoru, un pārvērsta par publisko telpu pastaigām. Marmora plāksnēm ir dažāda apstrāde - slīpētas, pulētas, uzirdinātas, un līdz ar to marmors iegūst dažādu toni. Bet lielā attālumā un spilgtā saulē ēka šķiet pilnīgi balta.

Pēdējo gadu laikā man ir nācies būt daudzos laikmetīgās arhitektūras vēstures pieminekļos, tomēr jāatzīst, ka telpiskais pārdzīvojums uz Oslo Operas jumta ir viens no spēcīgākajiem. Stāvot pretī galvenajam apjomam, šķiet, ka divi pandusi kā divi milzu putni uznes tavu dvēseli augšā. Tā sajūta ir kā bērnībā uz šūpolēm- tāds trieciens pavēderē un absolūtas laimes sajūta par to, ka esi šeit un tagad.

Skatiet bildes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja