Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Viljama Kentridža Triumfs un sēras Tibras labajā krastā

Izcilais Dienvidāfrikas mākslinieks Viljams Kentridžs radījis grandiozu 550 metru garu sienas gleznojumu Tibras labajā krastā Romā.

Publiski pieejamais mākslas darbs Triumfs un sēras/Triumphs and Laments tika atklāts aprīļa beigās par godu Romas dzimšanas dienai (pilsēta dibināta 753. gadā p.m.ē.). Gleznojumā atveidota procesija, kurā piedalās vairāk nekā 80 personāžu – tie ir Senās Romas mītu un mūsdienu tēli, kuriem ir nozīmīga loma Romas vēsturē, tās triumfa un sakāves brīžos gadsimtu garumā.

Varoņu vidū ir Romuls un Rems, diktators Benito Musolīni, filmas Saldā dzīve zvaigznes Marčello Mastrojāni un Anita Ekberga, režisors un scenārists Pjērs Paolo Pazolīni, kā arī imperatori un pāvesti.

"Es neesmu centies izstāstīt Romas vēsturi hronoloģiski. Es piedāvāju fragmentus, no kuriem skatītāji paši var konstruēt pilsētas iespējamo vēsturi," saka Viljams Kentridžs. Figūru augstums sasniedz 12 metru, gleznojums veidots t. s. reversā grafiti tehnikā (virsma ar trafareta palīdzību tiek nevis krāsota, bet gan attīrīta no sūnām un kvēpiem).

Darbs rotā Tibras krastmalas šūnakmens sienu, kas uzbūvēta XIX gadsimtā, lai pasargātu pilsētu no plūdiem. Piesārņojuma dēļ ar laiku zīmējums izbalēs, siena atkal apaugs ar sūnām – prognozēts, ka darbs turēsies aptuveni piecus gadus.

Ar projekta tapšanas gaitu, Viljama Kentridža skicēm un ogles zīmējumiem līdz 2. oktobrim var iepazīties Romas Laikmetīgās mākslas muzejā MACRO, savukārt Romas Nacionālā XXI gadsimta mākslas muzeja MAXXI jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā ir aplūkojami visi seši kolekcijā esošie Viljama Kentridža darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja