Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kremerata Baltica festivāls – Dzintaros

Kopā spēlē vijolnieki Gidons Krēmers un Klāra Jumi Kana.

Vienā no pasaules labākajām koncertzālēm ir jāspēlē pasaules labākajiem mūziķiem, un to arī redzam šajā festivālā – saka Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, priecādamies, ka pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera un Kremerata Baltica ikgadējie festivāli Latvijā turpmāk notiks Dzintaru koncertzālē – vietā, kur vijoļlielmeistars bērnībā bieži klausījies izcilāko orķestru un solistu koncertus un arī pats piedzīvojis neaizmirstamas uzstāšanās kopā ar ievērojamākajiem orķestriem un diriģentiem. Arī ar savu dievināto skolotāju Maskavas konservatorijā, vijoļmūzikas leģendu Dāvidu Oistrahu.

No 8. līdz 11. septembrim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē ar četriem muzikāli daudzpusīgiem koncertiem izskanēs XIII Kremerata Baltica festivāls. Līdzās festivāla idejas autoram vijolniekam Gidonam Krēmeram un orķestrim Kremerata Baltica tajā uzmirdzēs korejiešu izcelsmes vācu vijolniece Klāra Jumi Kana, talantīgais pianists Georgijs Osokins un viens no virtuozākajiem savas paaudzes klarnetistiem, slovēņu mūziķis Mate Bekavačs. Savukārt pie diriģenta pults saimniekos jaunais lietuviešu mūziķis, Imanta Kokara 1. starptautiskā kordiriģentu konkursa (2013) laureāts Martins Staķonis. "Mums ir Dzintaru festivāls ar dārgakmeņiem un dzintariem. Atzīmēsim arī divu latviešu komponistu – Georga Pelēča un Pētera Vaska – jubilejas," stāsta Gidons Krēmers.

Klāra Jumi Kana, kura līdzās Gidonam Krēmeram uzstājās festivāla atklāšanas koncertā 8. septembrī, plūkusi laurus Dienvidkorejas, Japānas, Indianapolisas un Jožefa Joahima vijolnieku konkursos, izglītību ieguvusi Manheimā, Berlīnē, Minhenē un Ņujorkas Džuljarda skolā. Tiešraidēs vērojot pēdējo Čaikovska konkursu Maskavā, Krēmers ļoti brīnījies, ka žūrija talantīgo vijolnieci nobīdījusi 4. vietā. "Tas bija netaisnīgi, es domāju, ka viņa uzvarēs." Krēmers nolēmis aicināt Klāru Jumi Kanu koncertēt kopā. Vakara programmā dominē XX gs. komponistu mūzika – abu vijolnieku saspēlē izskanēs Sergeja Prokofjeva, Luidži Nono un Varšavā dzimušā krievu komponista Mečislava Veinberga opusi divām vijolēm. Klāra Jumi Kana atskaņos Ežēna Izaī Trešo sonāti, savukārt Gidons Krēmers – gruzīnu vijolnieka un komponista Igora Lobodas Rekviēmu brīvībai, kas veltīts demokrātijas un brīvības cīnītājiem Ukrainā un citur pasaulē. Turpmākajos festivāla koncertos piepulcēsies Latvijas pianisma jaunā zvaigzne Georgijs Osokins, slovēņu klarnetists Mate Bekavačs un Kremerata Baltica solisti. Pievērsiet uzmanību, ka festivāla noslēguma koncerts svētdien sākas jau plkst. 18.00.5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja