Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts pārsteigs ar pirmatskaņojumiem

Svētdien, 1. janvārī, Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē notiks tradicionālais Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncerts, ko jau trešo reizi karjerā diriģēs austriešu maestro Francis Velzers-Mests

Programma būs īpaši interesanta ar to, ka gandrīz neviens tajā iekļautais opuss Jaungada koncertā vēl nekad nav skanējis, bet piedevās gan publiku iepriecinās labi pazīstamas melodijas. Šoreiz koncertu atklās nevis maršs, bet polka – Eduarda Štrausa Wer tanzt mit?. Francis Velzers-Mests pamatprogrammai ir atlasījis Jozefa Štrausa, Johana Štrausa II, Karla Mihaela Cīrera, Franča fon Supē un Jozefa Hellmesbergera (dēla) kompozīcijas. Pirmo reizi koncertā būs dzirdams Vīnes meiteņu koris, kas pievienosies Vīnes zēnu korim Jozefa Štrausa polkas Heiterer Muth izpildījumā. Ar pilnu programmu var iepazīties orķestra mājaslapā

Francis Velzers-Mests jau ir diriģējis Jaungada koncertu 2011. un 2013. gadā. Viņu saista tuva un auglīga sadarbība ar Vīnes filharmonijas orķestri. Kopš 2014. gada ik vasaru Francis Velzers-Mests diriģē Vīnes filharmoniķus Zalcburgas festivālā – gan operas iestudējumos, gan simfoniskās mūzikas programmās. Viņa vadībā Zalcburgā orķestris ir spēlējis Riharda Štrausa operās Rožu kavalieris, Danajas mīla, Salome un Elektra, Ludviga van Bēthovena Fidelio, Ariberta Reimaņa Līrā un Džakomo Pučīni Triptihā. Francis Velzers-Mests ir diriģējis Vīnes filharmoniķu koncertus Eiropā, Japānā, Ķīnā un ASV, kā arī īpašos notikumos Sarajevā un Versaļā. Jau divdesmit gadu Francis Velzers-Mests vada Klīvlendas orķestri, kas ir viens no izcilākajiem ASV simfoniskajiem kolektīviem.  

Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts, kādu to pazīstam tagad (uzmanības centrā – Štrausu dinastijas pārstāvju un viņu laikabiedru daiļrade), tiek rīkots kopš 1939. gada. Pieprasījums pēc biļetēm ir tik augsts, ka tās tiek piešķirtas izlozes kārtībā. Biļetēm orķestra mājaslapā ir jāpiesakās gandrīz gadu iepriekš – februārī. Šogad biļetes maksāja 35–1200 eiro. Par zemāku maksu var apmeklēt divus koncertus, kas notiek 30. decembra rītā (20–495 eiro) un 31. decembra vakarā (25–860 eiro), – tajos tiek atskaņota tāda pati programma kā Jaungada koncertā. Arī šīs biļetes var iegādāties, tikai piedaloties loterijā.

Kopš 1987. gada orķestris katru gadu šim svinīgajam pasākumam izvēlas citu diriģentu. No pašlaik aktīvajiem māksliniekiem visbiežāk – sešas reizes – Jaungada koncertu ir diriģējis Rikardo Muti. 2020. gada koncerts skanēja Andra Nelsona vadībā, savukārt maestro Mariss Jansons 1. janvārī Vīnē pie diriģenta pults stājies 2006., 2012. un 2016. gadā. Katrs koncerts tiek ierakstīts un ir pieejams gan digitāli, gan kompaktdiskā un vinila platē. Šoreiz koncertu digitālajā formātā varēs klausīties no 6. janvāra, ierakstu kompānijas Sony Classical izdotais kompaktdisks būs nopērkams no 13. janvāra, savukārt vinila plate – no 27. janvāra. 

Jaungada koncertu no krāšņām ziedu kompozīcijām izrotātās Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zāles tiešraidē 1. janvārī plkst. 12.15 demonstrēs LTV1.

Informācija: wienerphilharmoniker.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja