Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Andrejs Jansons diriģēs savā jubilejas koncertā

ASV dzīvojošā latviešu komponista un diriģenta Andreja Jansona autorkoncertā, kurā viņš kopā ar Latvijas mūziķiem atzīmēs savu 70 gadu jubileju Rīgas Latviešu biedrības namā 5.oktobrī plkst.16, skanēs gan viņa komponētās “Orfeja dziesmas” un mūzikla “Lolitas brīnumputns” koncertversija, gan arī Jāņa Kalniņa kantāte “Asins tīrums” A.

Jansona instrumentācijā. Koncertā ar jubilāru pie diriģenta pults dziedās solisti Ieva Parša, Māris Evalds, Krišjānis Norvelis, Ints Teterovskis, Dita Kalniņa u.c., jauniešu koris Balsis, muzicēs Latvijas Nacionālās operas kamerorķestris.“Latviešu mūziku – latviešiem un pasaulei!,” skan A.Jansona, kaismīga latviešu klasiskās un mūsdienu trimdas komponistu mūzikas popularizētāja, daudzu jaunu sacerējumu pasūtītāja un interpreta kredo. Dzimis 1938. gada 2. oktobrī Rīgā, viņš Otrā pasaules kara beigās kopā ar vecākiem devies bēgļu gaitās uz Vāciju, 1949. gadā emigrējis uz ASV. Mūziķa karjeru viņš sāka kā obojists, kas beidzis slaveno Ņujorkas Džuljarda mūzikas skolu. Sekoja maģistra grāds diriģēšanā Menhetenas mūzikas skolā (1973), meistarstudijas kompozīcijā Ratdžersas Universitātē Ņūdžersijā, kur 1986.gadā iegūts doktora grāds. Kā Itālijas valdības stipendiāts obojas spēlē papildinājies Itālijas Valsts konservatorijā Venēcijā. A.Jansons kopš 1960.gada spēlējis oboju un angļu ragu Pitsburgas, Baltimoras, “American Symphony” orķestros, Ņujorkas Metropolitēna un  Ņujorkas Pilsētas operā, “American Ballet Theater” un “Joffrey” baleta orķestrī, “Phoenix “pūšaminstrumentu kvintetā, kā arī koncertējis solo. Bijis mācībspēks Ratdžersas, Kalifornijas Valsts un Fordhemas universitātēs.A.Jansons diriģējis arī visus Latvijas profesionālos orķestrus, kā arī filharmoniskos orķestrus Lietuvā, Ungārijā, Milvokos, Maskavā, muzicējis ar daudziem ASV, Kanādas un Eiropas orķestriem un koriem. Kopš 1987. gada A.Jansons ir “Bronx Arts” orķestra galvenais viesdiriģents. Vadījis Ņujorkas Igauņu sieviešu un amerikāņu “Bergen Chorale” kori, kas galvenokārt iestudē vokāli instrumentālos lieldarbus. Viņš bijis Latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents ASV, Kanādā un arī Rīgā. Kopš 1975. gada A.Jansons vada Ņujorkas Latviešu kori. Pēc pirmā vieskoncerta 1989.gadā, kas Latvijas Nacionālajā operā beidzās ar publikas stāvovācijām un kopīgi dziedātu brīvās Latvijas himnu, A.Jansons ar šo kori vairākkārt piedalījies dažādos kopprojektos ar mūziķiem Latvijā. Kopš 1980.gada pasūtījis un ikgadējos Adventa koncertos Ņujorkā atskaņojis ap 20 latviešu autoru Ziemassvētku kantātes, daļa no tām ierakstītas CD. Koncertatskaņojumos ASV un Vācijā viņš diriģējis Alfr.Kalniņa operas “Baņuta” un “Salenieki”, Rīgā un Liepājā pirmatskaņojis B.Skultes operu Vilkaču mantiniece, kam pats instrumentēja partitūru. Paša A.Jansona kompozīciju klāstā ir gan mūzikli un mūzika lugām, gan vokālā un instrumentālā kamermūzika, kora dziesmas un tautasdziesmu apdares, skaņdarbi koklēm, aranžējumi un instrumentācijas. Viņa ieguldījums novērtēts  ar Triju Zvaigžņu ordeni (1996), divām Krišjāņa Barona prēmijām un Kārļa Gopera fonda balvām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja