Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atklās Umurgas restaurētās ērģeles

Ar koncertu Umurgas Sv.Marijas baznīcā Vasarassvētkos, 11.maijā plkst.16 atklās pilnībā restaurētās Umurgas baznīcas ērģeles. 1849.gadā tā laika nozīmīgākā Latvijas ērģeļbūvētāja Augusta Martina uzbūvētās ērģeles pirmoreiz pēc restaurācijas plašākam klausītāju lokam ieskandinās viens no to restauratoriem –— ērģelnieks, J.

Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrants Jānis Pelše. Viņš koncerta programmai izvēlējies Vācijas, Francijas un Itālijas komponistu ērģeļmūziku triju gadsimtu laikposmā, par pamatu ņemot restaurētā instrumenta labskanību. Piedalīsies arī saksofonists Vilnis Kundrāts, viens no savdabīgākajiem un oriģinālākajiem latviešu džeza mūzikas pārstāvjiem. Īpašs notikums šajā koncertā būs Umurgā dzimušā komponista Latvijas Komponistu savienības priekšsēdētāja Uģa Prauliņa skaņdarba Fantāzija pirmatskaņojums. Tas veltīts tieši Umurgas baznīcas ērģeļu atjaunošanai un koncertā izskanēs ērģeļu un saksofona duetā. Augusts Martins 1849.gadā uzbūvēja ērģeles ar pieciem reģistriem manuālī un vienu pedālī. 1924.gadā ērģeles paplašinātas: tapušas jaunas plēšas un jauna pedāļa klaviatūra. Laika gaitā ērģeles daudz cietušas — mitrums baznīcā bojājis mehāniku, izsisto logu dēļ ērģeles bija netīras, bojā gājušas daudzas stabules, daļēji bojāta klaviatūra. Daudzas koka stabules atlīmējušās un lielākā daļa aizstātas ar rūpnīcā ražotām. Restaurācijas darbus sāka 2006.gada pavasarī, tos veica Alvja Melbārža mūzikas instrumentu darbnīca (restauratori A.Melbārdis, M.Seklis, J.Pelše, K.Putriņš, I.Krūmiņa). Restaurējot tika izceltas visas stabules un demontējamās daļas, veicot to rūpīgu izpēti. Uzstādīts jauns Aug. Laukhuff fabrikā izgatavots ērģeļu motors. Pilnībā restaurēta klaviatūra un vējlādes. Iztaisnotas, skaņotas un intonētas metāla un koka stabules, maksimāli tuvinot skanējumu Martina ērģeļu būvei. Kopumā paveikts ievērojams kultūrvēsturisks darbs, jo Umurgas ērģeles ir sava laikmeta ērģeļu būves paraugs un ir unikālas, jo te saglabājies vienīgais līdz šim zināmais to būvētāja A.Martina paraksts August Martin in Riga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja