Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Benedictus. Larisa Bulava svin jubileju

Janvāris Rīgas Domā ir mūsu izcilo ērģelnieču – jubilāru – laiks.

Piektdien, 17. janvārī, ar koncertprogrammu Benedictus savu 70. gadadienu svinēja ilggadējā Rīgas Doma ērģelniece, soliste un J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Larisa Bulava. Savukārt nedēļu vēlāk – 24. janvārī – uz saviem piecdesmitgades svētkiem aicina arī viņas bijusī studente, nu jau ilggadēja Rīgas Sv. Jāņa baznīcas ērģelniece, Lutera akadēmijas un Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēja Ilze Reine, kura muzicēs Baha un viņai veltītas laikmetīgās latviešu mūzikas programmā kopā ar trompetistu Jāni Porieti, tenoru Jāni Kurševu, čellistu Aināru Paukšēnu un ērģelnieku Aigaru Reini.

Larisas Bulavas jubilejas programmā iekļauti to autoru darbi, kuri bijuši pastāvīgā viņas interešu lokā – Johans Sebastiāns Bahs, Olivjē Mesiāns, kā arī ilggadējā domubiedre Maija Einfelde. Skanēja arī Šarla Guno Mesa korim un ērģelēm, sadarbojoties ar Aglonas svētku kori, kuru diriģēja Anda Lipska, aizstādama saslimušo kora vadītāju Ievu Lazdāni. Solisti – tenors Juris Vizbulis un pavisam vēl jaunais vairāku vokālistu konkursu laureāts Nataniels Simha Rasnačs.

Rīgas Doma muzikālais vadītājs Aigars Reinis jubilārei teicis, lai ne par ko neraizējas, lai tikai spēlē labu mūziku. "Lai nebūtu drausmīga stresa (jo stress, protams, ir), izvēlējos Baha Prelūdiju un fūgu mi minorā. Es mīlu šo skaņdarbu, un man ar to saistās dārgas atmiņas – ar to absolvēju Nikolaja Vanadziņa ērģeļklasi un laiku pa laikam pie tā atgriežos. Profesors Vanadziņš teica, ka šī prelūdija un fūga ir Baha Appassionata, taču viņam pašam diemžēl pietrūka laika to apgūt. Šī ir mana dāvana mīļajam profesoram," stāsta L. Bulava.

No Maijas Einfeldes devuma izvēlējusies Ave Maria un Benedictus, jubilāre stāsta: "Maija Einfelde man ir ļoti tuva ar savu godīgumu, patiesumu, tiešumu un skaudrumu. Viņa ir īsta. Esmu spēlējusi gandrīz visus viņas ērģeļdarbus. Benedictus Maija rakstīja man un flautistei Ilonai Meijai kā veltījumu Latvijas simtgadei. Mēs to pirmatskaņojām pagājušajā vasarā. Ļoti gribēju to nospēlēt vēlreiz." Šoreiz – duetā kopā ar Ditu Krenbergu. Zīmīgi, ka Benedictus ir visa jubilejas koncerta nosaukums. Skanēja arī Lūcijas Garūtas lūgšana no kantātes Dievs, Tava zeme deg un divi franču XX gs. mūzikas ģēnija Olivjē Mesiāna opusi – Dievišķais mielasts un meditācija Dievs starp mums. "Es jau piedzimu ticībā un ticot. Liels vairums manu darbu aicināti izstarot katoļticības teoloģisko nostādņu gaismu. Tas ir pats svarīgākais manas mūzikas aspekts un, iespējams, vienīgais, par kuru man nebūs jākaunas nāves stundā," L. Bulava citē komponista teikto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja