Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Cerības un šaubas mirkli pirms Latvijas

Koncertā skanēs dziesmas, kas tapušas īsi pirms mūsu valsts.

"Tuvojoties Latvijas simtgadei, vēlējos paskatīties uz periodu pirms 1918. gada 18. novembra – ne tik daudz uz vēsturisko kontekstu, bet vairāk uz emocijām, kas virmoja gaisā. Gribēju izjust šo laiku kamermūzikā, kur klātesoši ir arī dzejnieki. Ar kādām domām un sajūtām Latvijas valsts varēja nobriest un īstenoties." Šādi par to, kā radusies ideja par koncertprogrammu Mirkli pirms…, stāsta tās iniciators pianists Mārtiņš Zilberts. Ar šo kamermūzikas koncertu Latvijas Nacionālā opera aicina ielūkoties laikā pirms Latvijas valsts dzimšanas. Koncerts notiks operas Beletāžas zālē 25. novembrī plkst. 15, un tas ir viens no Latvijas Nacionālās operas un baleta programmas Opera tuvplānā pasākumiem.

Koncertā Mirkli pirms…, kas aicinās sajust laiku un emocijas pirms Latvijas valsts proklamēšanas, līdz ar pianistu Mārtiņu Zilbertu piedalīsies Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs, tenors Mihails Čuļpajevs un basbaritons Rihards Mačanovskis. Skanēs Jāņa un Jāzepa Mediņu, Paula Šuberta, Emiļa Melngaiļa, Jāņa Zālīša, Jāņa Suhova un Jāzepa Vītola kamermūzika. Programmas muzikālo daļu būtiski papildinās aktieris Gundars Grasbergs, kurš, iejūtoties stāstnieka lomā, lasīs gan izcilu XX gs. pirmās puses kultūras darbinieku atmiņas, gan arī dzeju, kas rakstīta, īsi pirms tapa Latvijas valsts. Šie vēstījumi ļaus iztēloties laikmeta ainiņas un tālaika cilvēkus.

Cik ilgs ir šis "mirklis pirms"? M. Zilberts stāsta, ka izvēlējies mūziku, kas komponēta četru piecu gadu periodā pirms valsts dibināšanas, tātad no 1914. līdz 1918. gadam. Materiāla bijis tik daudz, ka pietiktu diviem koncertiem. "Šajā mūzikā un tekstos jūtamas tālaika emocijas: ilgas, apņēmība, drusku arī šaubas. Patriotiskās jūtas un tēvzemes mīlestība tolaik visbiežāk tika izteiktas caur sajūsmu par dabas tēliem, jo Latvijas tobrīd vēl nav. Repertuārā ir gan labi pazīstami, gan arī lielākajai publikas daļai mazāk zināmi vai pavisam nedzirdēti skaņdarbi, piemēram, savulaik starptautiski slavenā latviešu pianista un komponista Paula Šuberta romances vai sava laika izcilā krievu tautības Latvijas pianista Jāņa Suhova Banālā romance." Pauls Šuberts ir beidzis Pēterburgas konservatorijas klavieru klasi un bijis ilggadējs Latvijas Konservatorijas profesors kopš tās dibināšanas, uzstājies pat kopā ar pasaulslaveno basu Fjodoru Šaļapinu. Savukārt Jānim Suhovam ir izteikts krievu skolas iespaids, kas ievērojami atšķiras no Latvijā vadošās Jāzepa Vītola kompozīcijas skolas. Banālo romanci Rihards Mačanovskis dziedās krievu valodā, tā mēģinot zīmēt patieso ainu, jo Latvijas valsts ar savu valodu vēl nebija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja