Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dziedi, svingo un domā! Solokoncertu Rīgā sniegs franču pianists Dāvids Frē

Pirmo reizi Latvijā uzstāsies franču pianists Dāvids Frē, kurš ir izpelnījies atzinību pasaulē ar savām neordinārajām un intelektuālajām Baha un Šūberta darbu interpretācijām. 4. februārī Lielajā ģildē viņš atskaņos Franča Šūberta un Ferenca Lista mūzikas programmu

"Viņa interpretācijas ir muzikāli noslīpētas, tehniski elegantas un spilgti demonstrē mūzikas intelektuālo komponenti," – tā Dāvida Frē sniegumu ir raksturojis laikraksts The New York Times.

Franču pianists rada neparastu līdzsvaru starp refleksiju un emocionalitāti, tehnisku rūpību un spēles poēziju. Dāvida Frē pieeja darbam ietver trīs striktus pamatnoteikumus – "dziedi, svingo un domā!". Noteikums "svingo" ir saistāms ar skaņdarba ritmisko uzbūvi, savukārt "dziedi" un "domā" atspoguļo paša izpildītāja personību. "Es cenšos likt instrumentam dziedāt. Klavieres ir brīnišķīgas, taču spēlējot ir nepieciešams pārvarēt rāmjus, ko uzliek to sitaminstrumenta daba. Es dodu priekšroku nevis taustiņu akrobātikai, bet spēles pārdomātībai. Mana pieejā ir desmit procentu pirkstu darba un deviņdesmit procentu intelekta," viņš skaidro. 

"Vēlos parādīt klausītājiem skaistumu, kas parasti paliek nepamanīts. Māksliniekam ir jāpalīdz skatītājam un klausītājam saredzēt, sadzirdēt un sajust," ir pārliecināts Dāvids Frē.

Pianists Dāvids Frē savā mākslā rada neparastu līdzsvaru starp refleksiju un emocionalitāti, tehnisku rūpību un spēles poēziju. Foto – Fransuā Bertjē

Mūziķis ir dzimis 1981. gadā Tarbā Francijas Pirenejos. Viņa vecāki ir pedagogi: māte ir vācu valodas skolotāja, tēvs – filosofijas skolotājs. Dāvids Frē sāka mācīties klavierspēli četru gadu vecumā. Pēc skolas beigšanas viņš turpināja studijas Parīzes Nacionālajā konservatorijā pie pasniedzēja Žaka Ruvjē. Uzaudzis vācu valodas un filosofisku spriedumu piesātinātā gaisotnē, mūziķis izvēlējās intelektuālu pieeju arī klavierspēlei. 

2004. gadā Dāvids Frē uzvarēja Monreālas Starptautiskajā pianistu konkursā. 2006. gadā viņš tika godināts ar stāvovācijām Parīzes Šatlē teātrī, kur pēdējā brīdī bija uzaicināts aizstāt Elēnu Grimo. Uzreiz pēc šīs uzstāšanās Dāvids Frē kļuva par vienu no tiem retajiem jaunās paaudzes pianistiem, kas parakstījuši ekskluzīvu līgumu ar ierakstu kompāniju Virgin Classics.

Pirmais Dāvida Frē ieskaņotais albums Bach & Boulez nāca klajā jau 2007. gadā, to par gada labāko ierasktu atzina laikraksti The Times un Le Soir. Otrais albums Bach: Piano Concertos (2008), kas tapis kopā ar Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestri, saņēma Vācijas Skaņu ierakstu akadēmijas balvu. Tam sekoja albums Schubert Impromptus Op. 90 & Moments Musicaux (2009), ko kritiķi augstu novērtēja par “pārsteidzošu spēles jūtīgumu un dziļu Franča Šūberta sarežģītās iekšējās pasaules izpratni”. 

Turpmākajos piecos gados Frē laida klajā vēl trīs albumus – Mozart: Piano Concertos Nos. 22 & 25 (2010), Bach: Piano Works (2013) un Schubert: Fantaisie (2015). 2021. gadā tika izdots Baha Goldberga variāciju ieraksts. 

Dāvida Frē daiļradei ir veltīta dokumentālā filma Sing, Swing & Think (2008), kuru ir uzņēmis cienījamais franču mūziķis un režisors Bruno Monsenžons.

Dāvida Frē koncertu Rīgā rīko producentu apvienība Winstag Production, OU. Biļetes ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja