Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Emīla Dārziņa jauktais koris jubileju atzīmēs ar Andra Sējāna skaņdarba pasaules pirmatskaņojumu

Dzintaru koncertzālē, 27.oktobrī, plkst. 17 Emīla Dārziņa jauktais koris ar grandiozu jubilejas koncertu . Ūdens . Ceļš . un īpaši notikumam veidotā Andra Sējāna darba pirmatskaņojumu svinēs savu piecpadsmito gadadienu, informēja kora pārstāve Ieva Briede.

Jubilejas koncerts veidots divās daļās, kur pirmajā izskanēs A. Sējāna cikls korim un koklei Ūdens. Īpašais viesis – izcilā latviešu koklētāja Laima Jansone.

Kora mākslinieciskā vadītāja Nora Kalniņa stāsta: “Cikls ir veidots kā caurviju kompozīcija četrās daļās, kuras savstarpēji savīsies ar instrumentāli veidotām muzikālām intermedijām. Saturiski ciklu caurstrāvo senā patiesība, ka cilvēks un ūdens ir divi nešķirami vienumi. Cilvēks savu esību uzsācis no ūdens, pie ūdens. Ūdenī tas smeļas gan fizisku, gan garīgu veldzi. Ūdens ir klātesošs elements cilvēka dzīvē no tā ieņemšanas brīža līdz nāvei, tas kalpo kā vienojošs elements, saistot kontinentus, kultūras. Latvju dainās mēs varam atrast ļoti daudz dziesmu par ūdeni - avotiem, upēm, ezeriem, jūrām, arī asarām. Tamdēļ cikla daļas ir izvēlētas secīgi audzējot tematisma dinamiku.” Cikla režisore un idejas autore ir Margo Zālīte.

Jāatzīmē, ka Emīla Dārziņa jauktais koris ir labi zināms kā viens no 10 labākajiem jauktajiem koriem Latvijā, kas savu muzikālo kvalitāti visspilgtāk pauž atskaņojot gan pasaules, gan latviešu kormūzikas klasiku. Kora repertuārā vienmēr bijusi arī jaunradītas mūzikas atskaņošana. Tamdēļ likumsakarīgi, ka 15 gadu jubilejas koncertā tiks ne tikai pirmatskaņots cikls Ūdens, bet arī otrajā daļā Ceļš izskanēs  kora iemīļotākie darbi un repertuāra ilggadējās mūzikas pērles, ko radījuši tādi komponisti, kā Ēriks Ešenvalds, Selga Mence, Imants Ramiņš, Sergejs Rahmaņinovs, Emīls Dārziņš u.c. Koncerta otrajā daļā uz skatuves kāps gan korī kādreiz dziedājušie, gan 15 gadu gaitā to diriģējošais sastāvs – Artūrs Ancāns, Jurģis Cābulis, Matīss Tučs, Raimonds Gulbis, Rūdolfs Krēsliņš un Agnese Urka –, kā arī kora pašreizējā mākslinieciskā vadītāja Nora Kalniņa.

Koris dibināts 2003.gada 3.novembrī, sākotnēji kā Swedbank koris (Hansabankas koris). Pēc desmit gadu darbības nosaukums mainīts uz latviešu slavenā kormūzikas komponista Emīla Dārziņa vārdu, godinot iemīļotos šī komponista darbus. Turklāt kora dibināšanas mēnesis un datums ir zīmīgs – tā ir arī Emīla Dārziņa dzimšanas diena.

Šajā sezonā koris plašākai publikai sagatavojis vēl vienu skaistu un muzikālu dāvanu – tiks izdots skaņu ierakstu disks Gaismas upes. Tas ir pirmais kompaktdisks, kas radīts, nesot Emīla Dārziņa jauktā kora nosaukumu, un tajā iemūžināti speciāli šim korim komponēti skaņdarbi. Ierakstā dzirdami tādu Latvijā un ārvalstīs populāru komponistu, kā Ērika Ešenvalda, R Riharda Dubras, Jēkaba Nīmaņa, Selgas Mences un citu darbi. Projekta iniciators ir Artūrs Ancāns, kurš ir kora dibinātājs un līdz 2014. gadam bija tā mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs vai internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja