Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ērģeļu krāšņums ausīm un acīm

Senākais festivāls Latvijā aicina klausīties ērģeles Rīgas Domā

Daudz veidība, kvalitāte, tradīcijas un aktualitātes – tas ir 32. Ērģeļmūzikas festivāls Rīgas Doms 2019, kas turpināsies līdz 21. jūlijam. Daudzveidīga mūzika, brīnišķīgas noskaņas un stilistiski dažādas nokrāsas festivāla programmā veidos skaņražu jubilejas (Maijai Einfeldei – 80, Tālivaldim Ķeniņam – 100, Alfrēdam Kalniņam – 140, Šarlam Marijai Vidoram – 175), Platona Buravicka jaundarba pasaules pirmatskaņojums, neparasti sastāvi (ērģenieku duets ar sitaminstrumentiem, ērģeles kopā ar flautu un arfu), ērģeļu repertuāra robežu paplašināšana (Džordža Gēršvina kompozīcijas, džeza noskaņas programmā ērģelēm un saksofonam).

Festivāla septiņos koncertos spēlē Ligita Sneibe, Vita Kalnciema, Liene Andreta Kalnciema, Larisa Bulava, Ilze Reine, Aigars Reinis un citi izcili ērģelnieki. Piedalās soprāns Inga Šļubovska-Kanceviča, flautistes Ilona Meija, Ieva Pudāne, arfiste Dārta Tisenkopfa, čellisti Leons Veldre un Kristaps Bergs, saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālisti Ernests Mediņš, Ivars Kalniņš un Mārtiņš Miļevskis. Videotranslācijā klausītājs varēs vērot atskaņošanas gaitu balkonā, reizē no jauna ieklausoties aktuālajā, savdabīgajā un netradicionālajā skanējumā.

"Šā gada ērģeļmūzikas festivāls Rīgas Doms – tās ir jaunas krāsas, zināmais un arī nedaudz neierastais septiņos skaistos koncertos. Šoreiz jāsaka – ienāc, un tu redzēsi!" aicina Rīgas Doma mūzikas direktors un ērģelnieks Aigars Reinis. "Katrs koncerts būs unikāls un atšķirīgs. Aicinām būt kopā ar ērģeļu duetu, kam (programmā Latviski nelatviskais 10. jūlijā) rokas un kājas krusteniski ņirbēs pa visām klaviatūrām vienlaicīgi, iesaistot arī divus sitaminstrumentālistus un divus asistentus. Vakara melodijas (14. jūlijā) sievišķīgi maigajās noskaņās vedīs arfa kopā ar flautu un ērģelēm, bet džeza mūzikas noskaņas nav iedomājamas bez saksofona un bungu komplekta," stāsta A. Reinis. Viņš pats būs dzirdams 19. jūlija koncertprogrammā Džeza noskaņās kopā ar saksofonistu Aigaru Raumani un perkusionistu Ernestu Mediņu. Līdzās latviešu komponistu Marģera Zariņa un Imantam Mežaraupa darbiem ritmiski un harmoniski ambiciozāk izskanēs Morisa Ravēla Spāņu rapsodija un Bolero. Programmā ir arī Džordža Gēršvina un Fila Vuda darbi, un Platona Buravicka jaundarba pirmatskaņojums.

Ļoti īpašu jubilārei Maijai Einfeldei veltītu programmu Pro et contra (Par un pret) 12. jūlijā gatavo daudzu komponistes jaundarbu pirmatskaņotāja Larisa Bulava kopā ar flautisti Ilonu Meiju un čellistu Leonu Veldri. Līdzās M. Einfeldes sacerējumiem iekļauta viņas profesora Jāņa Ivanova un tuvāko domubiedru mūzika. Vairāk: www.doms.lv

Top komentāri

klausītāja
k
Kur Iveta Apkalna? Nav cienīga jau kuro gadu uzstāties Domā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja