Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Festivālā Skaņu mežs uzstāsies duets Deli Girls, bītmeikeris 2K88, mūziķis Niks Kleins un mūzikas projekts Undveld

Kultūras ēkā Hanzas perons 4. un 5. oktobrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls Skaņu mežs’2024. Papildus iepriekš izziņotiem māksliniekiem, programmai pievienots arī Ņujorkas noizpanka duets Deli Girls, poļu bītmeikeris 2K88, skaļumā konceptuāli ieinteresētais elektroniskais mūziķis Niks Kleins (Nick Klein), lietuviešu tumšās elektronikas mākslinieks Undveld un vācu-filipīniešu skaņu un performanču māksliniece Tintina Patrone (Tintin Patrone)

Deli Girls ir haotisks, emocionāli pārsātināts noizpanka projekts ar deju un metāla mūzikas elementiem. Tā nemainīgā dalībniece ir vokāliste Denija Orlovska (Danny Orlowski), kas grupas ietvaros sadarbojas ar rotējošu dīdžeju un producentu klāstu, visnesenākajam no tiem esot Hatechild. Abus apvieno kvīru un autsaideru vērtības, un mākslinieki savai biogrāfijai piebilst: “Nost ar policiju, cietumiem un imigrācijas kontroli!”

“Pēdējo gadu laikā duets Deli Girls ir uzņēmies vadību Ņujorkas aizraujošajā noiza scēnā,” raksta medijs Resident Advisor. Šis statuss saglabājies jau no 2018. gada, kad žurnāls PW-Magazine konstatēja, ka Bruklinas pagrīdes mūzikas subkultūra sastapusies ar grūtiem laikiem koncerttelpu trūkuma dēļ, tomēr grupa Deli Girls šajā periodā kļuvusi par “enkuru” visai scēnai un “plaukst un zeļ”.

Mūzikas apskatniecības portāls Pitchfork Deli Girls debijas albumu I Don’t Know How to be Happy raksturojis kā “niknu atriebes vēstījumu”. “Bruklinas panku pasākumi nav gluži pazīstami ar dejām, taču Deli Girls pārstāvētajā andergraunda nišā ķermeņi sāk kustēties,” piebilst medijs. 

Visbeidzot medijs The Fader radis asprātīgu skaidrojumu Deli Girls atvērtībai pat mūzikas formām, kas dažiem atgādinās bērnību, bet citiem - gluži vienkārši liksies bezgaumīgas: “Līdzīgi kā labākie lielveikalu pop-panka vai ņūmetāla darbi, Deli Girls mūzika jums atgādina, kā ir justies neuzvaramiem.”

 

Poļu bītmeikeris 2K88 nonācis Skaņu meža redzeslokā, pateicoties dalībai festivāla līdzdibinātajai novatoriskās mūzikas platformai SHAPE+. Mūziķi dalībai platformā pieteica poļu festivāls Unsound, kas reizē ir arī atbildīgs par viņa soloalbuma Shame publicēšanu 28. jūnijā. 2K88 ir producents, skaņu inženieris un grafiskais dizaineris, kas uzauga deviņdesmitajos un bērnībā aizrāvās ar tā laika ikoniskajiem hiphopa ierakstiem. Viņš ir radījis ārpusžanru eksperimentālu elektroniku, pagrīdes repu ar projektu Syny un reperi MC Włodi, kā arī Polijas mūzikas topus iekarojošu avantpopu ar dziedātāju Brodka, taču tieši albums Shame un tam piesaistītā koncertprogramma ir uzskatāma par 2K88 definitīvo vizītkarti.

 

Skaņu mākslinieki un mūziķi Niks Kleins un Tintina Patrone festivāla pirmajā vakarā - 4. oktobrī - prezentēs jaundarbus, kas pasūtīti Eiropas Savienības un Kultūras ministrijas atbalstītā skaņu mākslas projekta tekhnē ietvaros. Pēc šo mākslinieku priekšnesumiem Hanzas peronā divu dienu garumā būs aplūkojamas skaņu mākslas instalācijas. 

Tintina Patrone (Tintin Patrone) ir vācu-filipīniešu skaņu un performanču māksliniece, kuras aizrautība ir mākslas, skaņas un eksperimentālu izteiksmes formu sapludināšana. Viņas radošās darbības fokuss ir mūzikas vizuālie aspekti, atainojot personisko un sociālo eksistenci. Iesaistot robotus un mākslīgo intelektu, Patrone izaicina iedibinātos priekšstatus par cilvēka subjektivitāti un fizisko klātbūtni. Izmantojot, cita starpā, trombonu un modulācijas ierīces, viņa veido skaņu ainavas ar noturīgiem toņiem, aicinot klausītājus kontemplatīvā atmosfērā.

Niks Kleins (Nick Klein) tiecas utilizēt enerģiju, kas rodas skaņas un vizuālās mākslas mijiedarbībā, reizēm pievēršoties šī procesa sociālajam potenciālam. Tāpat Kleinam tīk troksnis, ēdiena gatavošana, socializēšanās fiziskajā pasaulē, ieraksti, bāri, sintezatori un komēdijas. Šobrīd mākslinieks dzīvo Berlīnē. Tiek minēts, ka viņa darbos skaļums tiek uzlūkots un uzsvērts kā mākslinieciska izpausmes forma.  

“Nika Kleina ierakstu viscerālo dabu nav iespējams viegli atdarināt,” raksta Miami New Times. “Tas ir pateicoties viņa darbam ar tekstūru, skaļumu un ieraksta metodēm: Kleina rokās materiālu izmaina medijs.”

 

Festivālu Skaņu mežs’2024 noslēgs lietuviešu tumšās elektroniskās mūzikas projekts Undveld, kura daiļradē saskatāmi ambientās un trokšņu mūzikas elementi, kā arī tehno un industriālā mūzika. Undveld mūzika tikusi publicēta virknē Lietuvas pagrīdes mūzikas izdevniecību, tostarp static motion, kas fokusējas uz “drone” mūziku un eksperimentālo tehno, Amulet of Tears, kas kūrē savas publikācijas vairāk pēc noskaņas, nevis žanriskiem apsvērumiem, kā arī Male Activity un  offworldcolonies ltd. Undveld diskogrāfija kalpo par daudzpusīgu ieskatu Lietuvas eksperimentālajā elektroniskajā mūzikā, un demonstrē projekta estētisko mērogu no minimālistiskas un meditatīvas mūzikas līdz saspringtai un abrazīvai.

Divu dienu biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv. 

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja