Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāls ar pirmreizības un izcilības zīmi

Šī gada vasarā Latvijā pirmo reizi notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala. Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā operā, Dzintaru koncertzāles Lielajā un Mazajā zālē, kā arī Lielajā ģildē.

Pats pirmais

Mūzikas festivāls Rīga Jūrmala iecerēts kā ikgadējs nozīmīgs kultūras notikums Ziemeļeiropas reģionā, un tieši pirmā reize ir svarīga, lai notikums kļūtu par Notikumu ar lielo burtu. Festivāla rīkotāji likuši akcentu uz mūziķiem, kuru vārdi redzami uz visām pasaules prestižāko koncertzāļu afišām, bet retu reizi vai nekad tie nav bijuši Latvijā. Vasara būs jaunatklājumu pilna, sola organizatori.
 

Klasiskā mūzika – labākajās koncertzālēs

Festivāls notiks Rīgas un Jūrmalas arhitektūras pērlēs – Latvijas Nacionālajā operā, Lielajā ģildē un visas vasaras sezonas pieprasītākajā norises vietā – Dzintaru koncertzāles Lielajā zālē un Mazajā zālē. Komplektā ar vienu no skaistākajām Baltijas jūras pludmalēm, priežu meža skaņām un Latvijas vasaras dabas krāsām festivāla apmeklētājus gaida neazmirstama atmosfēra.
 

Daba un klasiskā mūzika

Latviju – pirmatnējās dabas - pērli noteikti ir vērts atklāt. 12 000 upju, 330 jūdžu gara smilšu pludmale, un puse valsts teritorijas ir mežs. Vienai no festivāla norises vietām – Jūrmalai – ir 15 jūdžu gara pludmale un neskarts priežu mežs. Dzintaru koncertzāles apmeklētājs ik koncertu iegūst neaizmirstamu pieredzi, kurā saplūst Baltijas daba, visskaistākie saulrieti, jūras melodijas un mūzika. Neviens koncerts nelīdzinās citam.
 

Nedrīkst nedzirdēt

Četri lieliski, pasaules orķestru topa augšgalā esošie kolektīvi vienas vasaras laikā viesosies Latvijā ekskluzīvos koncertos. Latviešu maestro un lepnums Mariss Jansons un viņa vadītais Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, leģenda Zubins Meta un Izraēlas filharmoniskais orķestris vienā no saviem pēdējiem kopīgajiem koncertiem (diriģents rudenī pamet IFO mākslinieciskā vadītāja amatu, kurā bijis 50 gadus), Mihails Pļetņovs un Krievijas Nacionālais orķestris, kā arī britu dumpinieki un celmlauži Džanandrea Nozeda un Londonas simfoniskais orķestris.
 

Kāpēc jauns festivāls?

Festivāls veidots pēc privātas iniciatīvas, kuras pamatā ir lepnums par zemi, no kuras nākuši tik daudzi starptautiski atzīti talanti. Valsts, kuras iedzīvotāju skaits nepārsniedz divus miljonus, spējusi radīt tādas mūsdienu zvaigznes kā Mariss Jansons, Andris Nelsons, Gidons Krēmers, Miša Maiskis, Mihails Barišņikovs, Elīna Garanča, Marina Rebeka u.c.

No otras puses, Latvija ir zeme ar izkoptākajām dziedāšanas tradīcijām Eiropā – ik pēc pieciem gadiem vairāk kā 15000 koru dziedātāju no visas valsts pulcējas uz vērienīgu koncertu galvaspilsētā. Tas viss ir lielisks pamats rasties jaunam un ambiciozam mūzikas notikumam ar mērķi kļūt par nozīmīgāko kultūras tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 

Četri vienā 

Festivāls sastāv no četrām minifestivālu sērijām – četras vasaras nedēļas nogales, katrā pieci koncerti un to centrā – viens izcils simfoniskās mūzikas smagsvars simfoniskais orķestris. Gardēžiem un visa jaunā atklājējiem īpaši patiks dienas koncerti, kuros muzicēs tie, kurus pasaules mūzikas prese dēvē par nākotnes zvaigznēm. 
 

Baltijas reģionā viesosies pirmo reizi
 

Pianisti

Bēthovena mūzikas vislabākais lietpratējs un Deutche Grammafone Bēthovena gada seja pianists Rūdolfs Buhbinders, pianiste, harizmātiskā virtuoze Juidzja Vana, dienvidkorejiešu elks un Šopēna konkursa uzvarētājs Sondžins Čo, klaviermūzikas jaunais un emocionālais intelektuālis Jans Ļiseckis, ASV pianisma zvaignze Meraijs Peraija.
 

Vijolnieki

Jaunākais Eirovīzijas konkursa uzvarētājs un jaunākais solists, kas jebkad muzicējis ar Vīnes filharmoniķiem, šobrīd pieprasīts solists un profesors Julians Rahlins, Sibīrijas tīrradnis un daudzu konkursu zelta ieguvējs Vadims Repins.
 

Dziedātāji

Viens no labākajiem mūsu laika tenoriem, Grammy balvas nominants maltietis ar opermūzikas zelta laikmeta medaino tembru Jozefs Kalleja. Ķīnas lakstīgala Dzjina Fana, kas mirdz uz visām prestižākajām pasaules operteātru skatuvēm. Bendžamins Apls – nepārspējams kamermūzikas dziedātājs.


Programmu, biļešu pirkšanas iespējas un noderīgu informāciju var atrast festivāla mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja