Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iedibina konkursu Zābera piemiņai

Atzīmējot Vokālās akadēmijas trīs gadu jubileju, tiek izsludināta pieteikšanās I Starptautiskajam Jāņa Zābera vokālistu konkursam, kurš trīs kārtās notiks no 28. septembra līdz 4. oktobrim.

Tajā aicināti piedalīties dažādu valstu mūzikas skolu, vidusskolu, koledžu un mūzikas augstskolu studenti un absolventi vecumā no 10 līdz 35 gadiem. Aicināti arī audzēkņi, kas vokālo mākslu apgūst privātās skolās vai pie privātajiem nozares pasniedzējiem. Vokālistu pieteikumus rīkotāji gaidīs līdz 31. augustam.

Konkursantus vērtēs respektabla starptautiska žūrija, kurā piekrituši darboties pasaules opernamos dziedošie latviešu dziedātāji Inga Kalna un Egīls Siliņš, dziedātāja Ieva Parša, krievu operdziedātāja profesore Tamāra Siņavska (žūrijas priekšsēdētāja), amerikāņu izcelsmes operdziedātāja profesore Klaudija Viska, itāļu populārās mūzikas dziedātājs un producents Robertīno Loreti un idejas tēvs – muzikālā teātra aktieris, režisors un vokālais pedagogs Edgars Kramiņš.

"Jānis Zābers mūsu dzirdes priekšstatos atstājis spožu, plašu, samtaini piesātinātu un īpašu balss skanējumu, atgādinot vispārzināmo patiesību, ka īsteni sekmīgs dziedātājs ir spējīgs apliecināt savas vokālās prasmes visdažādākajos mūzikas žanros. Tāpēc konkursa programma būs sakņota Jāņa Zābera radošajā biogrāfijā un konkursantiem dots uzdevums atskaņot to vokālo mūziku, kuru savulaik dziedājis Jānis Zābers – tautasdziesmas a cappella sniegumā, kamermūziku, romances, estrādes un bērnu dziesmas, neapolitāniešu dziesmas un operu ārijas," konkursantiem sagatavojamo repertuāru atklāj Edgars Kramiņš. "Lai man piedod mūsu pasaules slavenie dziedātāji, bet no latviešu dziedātājiem neviens nav pārspējis Jāni Zāberu. Viņa balss tembrs ielīst manī."

Impulss veidot šādu konkursu bijusi ne tikai Zābera talanta cildināšana, bet arī tas, ka Kramiņu neesot apmierinājusi dažādu Latvijā notiekošu dziedāšanas konkursu pieredze. "Man pietrūka tā, ka vērtē kompetenta, profesionāla žūrija. Latvijā varam nokļūt šādos konkursos, samaksāt naudu, un, lai cik paradoksāli tas nešķistu, priekšā sēž ļoti pazīstama seja no dzeltenās preses, vietējais kultūras darbinieks, vietējā bērnudārza muzikālā audzinātāja. Rezultātā – vērtējumi paliek patika – nepatika līmenī. Līdz ar to audzēknis, kurš startēja šajā konkursā, īsti nesaprot, ko viņam ir jāturpina pilnveidot," stāsta Kramiņš. Viņaprāt, konkursi ir arī pārāk komercializēti, jo tiem trūkst valsts atbalsta, un tas degradē konkursa ideju.

Plašāk: www.zaberscompetition.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja