Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Inga Kalna debitēs "Teatro alla Scala" Alčīnas lomā

Latviešu dziedātāja Inga Kalna, kura tagad dzīvo Hamburgā, debitēs Eiropas operas Mekā — Milānas “Teatro alla Scala”, kur jau trešdien 25.martā atveidos titullomu Georga Frīdriha Hendeļa operā “Alčīna”. Slavenajā Milānas “Teatro alla Scala” šī britu baroka lielmeistara opera Roberta Kārsena režijā un diriģenta, starptautiski atzīta baroka mūzikas interpretāciju meistara Džovanni Antonīni muzikālajā vadībā ir viens no repertuāra aktuālākajiem jaunumiem, sezonas ceturtais jauniestudējums, kas pirmizrādi piedzīvoja vēl tikai 10.

martā. Taču Inga Kalna šajā R.Kārsena inscenējumā jau iekļāvusies 2007.gada nogalē Parīzes operā, kam režisors sākotnēji iestudēja šo Hendeļa operu. “Man ļoti patīk R.Kārsena lasījums – tas ir elegants, lakonisks un dziļš. Režisors koncentrējies tikai uz mīlas stāstu, viņa versijā Alčīna nav burve, un viņas tēlam noņemts ļaunums, atstājot tikai mīlošas un pamestas sievietes stāstu, kas beidzas ar pašnāvību.  Daži pārmet iestudējumam buržuāziskumu, taču tā ir ļoti skaista, emocionāli intensīva izrāde,» pēc ģenerālmēģinājuma Milānā priecājās Inga Kalna.   

"Labākā Alčīna pēc Renē Flemingas" — apgalvoja franči, slavēdami I.Kalnas sniegumu Parīzē, Garnjē operā par nebijušu jutekliskumu, ļoti plašu krāsu paleti, vokālo skolu un inteliģenci. "Tas, ko viņa dara, ir liela māksla" — skan vērtējums interneta vietnē “Alta Opera.”

«Alčīna man ir dīvaina loma. Pirmoreiz to nodziedāju Rīgā dienu pirms pārcelšanās uz dzīvi Hamburgā. Rīgas iestudējumi man bija pirmie un tāpēc palikuši īpašā atmiņā: pirmā sastapšanās ar lomu, pirmais novērtējums, pirmās ierosmes, kā veidot tēlu. Tas bija pamats visam turpmākajam. Vēlāk Alčīna aizveda mani uz Parīzi un tagad uz Milānu. Skaists “Alčīnas” iestudējums ir arī Hamburgas operā,» Inga atminas, kā ierindojusi Alčīnu savu vismīļāko lomu vidū.  

Atgriežoties jau pazīstamajā un iemīļotajā Roberta Kārsena iestudējumā, dziedātāja tajā sastopas ar citiem skatuves partneriem un citu diriģentu, muzikālās interpretācijas vadītāju, diriģentu, pasaulslavenā Renesanses un baroka mūzikas orķestra “Il Giardino Armonico” izveidotāju un līderi Džovanni Antonīni. (Šī mūzikas vienība koncertējusi arī Rīgā). “Diriģents un viņa dibinātais ansamblis ir smalki baroka mūzikas interpreti, taču Alčīnas iestudējumā viņam jāstrādā ar Milānas operteātra orķestri, kuram baroka mūzika vēl ir svešāks, neapgūts lauks,» tāpēc I.Kalna ar interesi un zināmām bažām gaida, kā diriģents ticis galā ar grūto uzdevumu tuvināt baroka mūzikai “Teatro alla Scala” orķestri. Izrādēs Milānā 25. un 27.martā viņa pirmoreiz uz skatuves sastapsies ar Moniku Bačelli (Monika Bacelli), kura iejutusies mīlētāja Rudžero lomā, Patrīsiju Petibonu Morganas lomā, Kristīni Hammarstrēmu Bradamantes lomā, Džeremiju Ovendenu (Oronte) un ievērojamo angļu basu Alastēru Mailssu (Alastair Miles) Meliso lomā.

Inga Kalna šopavasar dziedās arī Rīgā, kur iekļausies nākamajā Latvijas Nacionālās operas jauniestudējumā — V.A.Mocarta operā “Dons Žuans” ko kopā ar britu diriģentu Džulianu Reinoldu iestudēs režisors Andrejs Žagars. I.Kalnu redzēsim donnas Annas lomā gan pirmizrādē 16.maijā, gan 17.maija izrādē, kā arī abās Rīgas Operas festivāla izrādēs jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja